ISTRAŽUJEMO: U kojim delovima Novog Sada su stanovi najjeftiniji

ISTRAŽUJEMO: U kojim delovima Novog Sada su stanovi najjeftiniji

Novosađanima koji žele da kupe solidan krov nad glavom ne vredi da kreću u ovu avanturu ukoliko u "džepu" nemaju barem 40.000 evra, saznajemo u agencijama za nekretnine.

A za ovu svotu može da se kupi garsonjera u bilo kom delu grada, ali i jednoiposoban pa čak i dvosoban stan na Staroj Detelinari, Satelitu, kao i na Adicama gde su stanovi u izgradnji. Takođe po jeftinijoj ceni moguće je kupiti stan koji je u procesu legalizacije u bilo kom delu grada.

– Zbog potrebnih ulaganja, najjeftinije su starije nekretnine na Detelinari i Satelitu, a cena posebno pada u zgradama koje nemaju lift, a nekretnina se nalazi na poslednjem spratu. U ovim naseljima jeftino mogu da se kupe i oni stanovi koji nisu renovirani ili oni u koje se godinama ni dinar nije uložio. Tu se prvenstveno misli na vodovodne i kanalizacione cevi, zapuštene podove ili zidove. Osim toga, po dosta povoljnim cenama su i stanovi u nadogradnji, nekretnine koje su u procesu legalizacije, ali i stanovi sa velikim kosinama, gde kroz pola stana morate da prolazite pognuto – kaže nam Svetlana Miškov, vlasnica agencije za prodaju nekretnina "Domus" u novosadskom "Apolo centru".


Prema njenim rečima, na ovim lokacijama cena kvadrata kreće se od 900 do 950 evra, kao i od 850 do 950 evra na Adicama.

Starije i nesređene nekretnine u istim kvartovima su 20 do 30 odsto jeftinije, jer, kako saznajemo, uvek dolazi do cenkanja između kupca i prodavca.

Kako još saznajemo u agencijama za prodaju nekretnina, i dalje su ubedljivo najtraženije garsonjere i jednosobni stanovi, zbog čega je njihova cena i najviša. Poređenja radi, za jednu sređenu garsonjeru na atraktivnoj lokaciji izdvojićete isto novca kao i za, recimo, jednoiposoban stan na Staroj Detelinari ili Satelitu.


Inače, cena po kvadratnom metru u vojvođanskoj prestonici kreće se u proseku od 850 do 1.700 evra, a koju ćete cenu platiti zavisi da li kupujete stari stan, nov i završen ili nov stan koji je u izgradnji.

Najtraženije lokacije za kupovinu stanova su i dalje Limani, Grbavica, Bulevar oslobođenja, okolina Železničke stanice, Žitni trg, Riblja pijaca i Podbara, kao i deo grada oko Betanije.

U ovim kvartovima kvadratni metar u novogradnji kreće se od 1.350 do 1.400 evra. Oko 1.150 do 1.200 evra po kvadratu staju stanovi na Novoj Detelinari, 1.050 do 1.150 na Novom naselju, na Telepu su od 1.000 do 1.100 evra.


Kada je reč o kućama u Novom Sadu, i one mogu da se kupe po dosta povoljnim cenama. Na primer, kuća na Telepu od 209 metara kvadratnih sa placom, voćnjakom, stanom od 110 metara kvadratnih i visokim potkrovljem površine 99 metara kvadratnih sa terasom – uz mogućnost izgradnje još jednog stana – staje 73.000 evra.

Uknjižena kuća na Sajlovu od 130 metara kvadratnih na placu od 500 metara kvadratnih sa uređenim prizemljem i potkrovljem staje 72.100 evra. Takođe, kuća površine 106 metara kvadratnih sa dva stana na parceli 500 metara kvadratnih na Salajci staje svega 61.800 evra.  

Oceni vest:
16
29

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)