ISTRAŽUJEMO: Zašto se Novosađanke odlučuju za vaginalno podmlađivanje

ISTRAŽUJEMO: Zašto se Novosađanke odlučuju za vaginalno podmlađivanje

Tretmani za podmlađivanje i zatezanje kože lica i dekoltea, kao i sužavanje struka i uklanjanje celulita postale su uobičajena pojava, kako kod starijih, tako i kod mlađih Novosađanki.

Retko se danas sreću devojke i žene srednjih godina koje se nisu podvrgle nekom od tretmana podmlađivanja počevši od  dermapena, laserskog uklanjanja bora ili ubrizgavanja botoksa ili hijalurona.

Međutim, estetska medicina je otišla i korak dalje pa se sugrađanke sve češće odlučuju za podmlađivanje intimnih delova tela – vagine.

U Novom Sadu ovaj tretman obavlja u više poliklinika od kojih se izdvajaju "Genesis" i Poliklinika "Novakov".

Doktorka Aleksandra Novakov Mikić objašnjava kako su razlozi za intervencije najčešće medicinske prirode, ali navodi da ima i sugrađanki koje dolaze isključivo zbog estetike.


Na zatezanje ili podmlađivanja vagine najviše dolaze  Novosađanke, ali ima i žena iz cele Vojvodine. Nije redak slučaj da tretmane zakazuju i Beograđanke, kao i žene iz cele Srbije. Tokom leta i oko Nove godine dolaze i osobe koje žive u inostranstvu. One uglavnom zakažu mnogo ranije da bi mogle da planiraju šta će sve da urade od tretmana kada dođu – objašnjava naša sagovornica.


Zdravstveni razlozi

Prema njenim rečima, Novosađanke najčešće dolaze kada treba da reše problem nevoljnog oticanja urina. On obično ide u kombinciji i sa terapijom spuštanja prednjeg zida vagine.

Generalno, ženama i devojkama najviše smeta kada mokraća nevoljno odlazi. Razloga za to ima puno, ali najčešće dolaze na laserske tretmane iz straha od neprijatnosti. Nežniji pol se obično plaši da će im se neugodna situacija desiti prilikom nekih ubičajenih radnji odnosno pri penjanju stepenicama, trčanju, kašljanju, kijanju. Tada se najčešće na odeći vidi trag oticanja urina, a uz to se širi i neprijatan miris – ističe dr Novakov Mikić.

Govoreći o cistoceli (spuštanju vagine usled slabljenja mišića), naša sagovornica navodi da se zbog ovog problema javljaju sugrađanke koje tokom tuširanja "nešto napipaju". Naravno, tada se uplaše, jer ne znaju šta bi to moglo da bude, pa odlaze kod ginekologa. Kada saznaju da nije ništa strašno i da je reč o spuštanju, obično traže laserski tretman.

 


Ostali razlozi

Osim zbog ovih zdravstvenih problema, žene sve češće odlaze i na sužavanje vagine laserom.

– Dolaze u situacijama kada počnu da se bave sportom, a najčešće posle drugog ili trećeg porođaja. Na treningu se obično suočavaju sa osećajem široke vagine i to im veoma smeta. Ponekad se odlučuju i zbog seksa. Naime, pojedine žene gube osećaj pri polnim odnosima a razlog tome je veća širina vagine, ali dolaze i  zbog gubitka elastičnosti. Neretko mi se požale kako se čuju neprijatni zvuci tokom vežbanja ili pri polnom odnosu. Zbog svega ovoga često su pod stresom i padaju u depresiju. Zato se ove nelagode rešavaju laserom – otkriva sagovornica.

 


Takođe, ima i Novosađanki koje preventivno idu na  podmlađivanje ili zatezanje vagine, a obično se na ovaj korak odlučuju kada saznaju da može da dođe do većih problema ukoliko se ne podvrgnu intervenciji ili u slučajevima kada saznaju da im i majke pate od toga.

Upitana koje su idealne godine za podmlađivanje odnosno zatezanje vagine, doktorka naglašava da za ove tretmane ne postoje idealne godine.

Na zatezanje vagine dolazile su recimo dvadesettrogodišnje žene koje su se dva puta porađale, a bilo je i onih koje nikada u dvadesetim nisu rađale a opet su imale "osećaj" široke vagine. Na podmlađivanje vagine dolaze i sugrađanke od sedamdesetak godina kod kojih se ova procedura laserom sprovodi veoma uspešno. Najstarija pacijentkinja je imala 78 godina – ističe dr Aleksandra Novakov Mikić.  


Prema njenim rečima, ključ uspeha je u takozvanom "individualnom kapacitetu kolagena" odnosno količini kolagena koju svi imamo. Pojedini stariji ljudi imaju veliki kapacitet najvažnije belančevine u organizmu, dok neki u tridesetim imaju malo kolagena.  

Svi mi starimo drugačije, neko dobije bore rano, a neko ih nema ni sa pedeset. Ista je situacija i sa tkivom koja se tretira ginekološkim laserom. Zato i broj tretmana zavisi od indikacija. Primera radi, terapija nevoljnog oticanja urina radi se u dva navrata, sa mesec dana razmaka. Terapija zatezanja vagine i smanjenja suvoće vagine u menopauzi trebalo bi da se obavi tri puta i u istom vremenskom razmaku, a kod cistocela zavisi od izrađenosti vagine odnosno da li je manje ili više spuštena. Za manje spuštene uspešnost se vidi nakon trećeg tretmana, a kod većih se mora uraditi i do šest puta – naglašava sagovornica.

Ono što je važno napomenuti jeste činjenica da Novosađanke koje su išle na lasersko podmlađivanje vagine iz ordinacije izađu sa više samopouzdanja. 

Oceni vest:
6
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan