ISTRAŽUJEMO: Zbog čega Novosađani sve češće koriste usluge krojača?

ISTRAŽUJEMO: Zbog čega Novosađani sve češće koriste usluge krojača?

Tržni centri s brendiranom robom, butici, prodavnice i pijace preplavljeni su ženskom i muškom garderobom iz uvoza. Novosadski tinejdžeri i trendseteri oduševljeni su izborom "krpica" u gradu. Međutim, kada ih pogledate na ulici, svi izgledaju jednolično, uniformisano, i prava je retkost da možete da naletite na sugrađanina ili sugrađanku koji se po načinu odevanja razlikuje od ostalih.

Ipak, ima i onih koji ne haju previše za modu, a opet vole da su lepo i skladno obučeni. Oni kažu kako  u Novom Sadu nemaju gde da kupe takve stvari, jednostavno ili im se ne sviđaju ili su im tesne i zato im ne stoje lepo.

– Volim da nosim suknje i kostime, kao i klasične ženske pantalone. Pre nekoliko godina primetila da ovo što prodaju apsolutno nije po mom ukusu. Sve se pravi na isti fazon, a materijali su veoma nekvalitetni i zato sam rešila da nađem šnajderku koja će sašiti odevni predmet po mojoj meri. Imam dosta štofova kod kuće i većinu sam pretočila u neke pantalone ili kostime – priča za naš portal Novosađanka Jasmina.


Ona nije jedina koja u poslednje vreme sve češće posećuje krojačicu, što zbog šivenja, što zbog prepravljanja garderobe. I Magdalena već godinama ne posećuje butike, već isključivo nosi da joj se odeća sašije ili prepravi. Takođe, ona i mužu šije odela kod krojačice, jer smatra da klasičnih muških sakoa i pantalona više nema u ponudi.

– Stariji smo bračni par i zaista nam je teško da pronađemo lepe, kvalitetne i našim godinama prikladne stvari. Zato kupujem materijale i sašiju nam po meri – kaže Magdalena.


Još jedna naša sugrađanka više voli šivenu od kupovne robe, jer, kako kaže, ne može ništa lepo da pronađe za sebe.

– Volim da se oblačim pomalo šašavo, ali ne i neukusno. Ne volim kada me nešto zateže i uteže, ali ne sviđaju mi se ni tunike u kojima izgledam kao da sam navukla šatorsko krilo. Zato ideje za garderobu tražim na internetu na stranim sajtovima, to odnesem krojačici i ona mi u originalu sašije isti, ako ne i bolji komad garderobe. Često posećujem i Najlon pijacu, kupim nešto i trk u krojački salon na prepravku. Izađe me jeftinije, a roba je kvalitetnija. Ukoliko mi je nešto predugačko, skratim ili zamolim da mi našije neki modni detalj ako je nešto prekratko ili malo poderano – objašnjava Danica.


U prilog ovom ide i potvrda krojačice koje kaže da se sve više Novosađana ponovo okreće šivenim stvarima. Krojačica Paula Stošić smatra da se ljudi vraćaju pravim vrednostima i da je prošlo vreme kineske robe, zbog koje je mnogim njenim kolegama, kao i njoj samoj, opao posao. Međutim, danas je situacija drugačija.

– Jedno vreme nije bilo popularno šivenje, a mušterije su uglavnom donosile stvari da im se proštepaju, skrate i da se promeni cibzar. Najverniji su nam bili i ostali oni koji su od malih nogu od svojih roditelja naučili da nose materijale kod krojača. Međutim, u poslednjih godinu dana ova slika se totalno promenila. Novosađani se generalno više okreću šivenju nego pre – priča Paula Stošić, vlasnica modnog krojačkog salona "Dora D".


Od nje saznajemo da naši sugrađani šiju bukvalno sve – od venčanica, preko haljina, suknji, pantalona, kaputa, mantila. Takođe, sve je više i onih koji donose da im se preprave stvari.

Naša sagovornica kaže da mnogi ne mogu da pronađu konfekcijski broj za sebe u prodavnici, ali da kupe komad garderobe i onda to odnesu na prepravku.

– Nije redak slučaj da žene, pa čak i muškarci, kupe manju ili veću majicu, a onda nas zamole da je proširimo odnosno suzimo. Pre nego što počnem da šijem, uvek se konsultujem sa mušterijom. Prvo čujem šta je ona zamislila, pa ukoliko shvatim da joj to neće stajati, predložim neke izmene. Kod mene vlada parola "mušterija je uvek u krivu, a ja sam uvek u pravu". Prosto ne želim da iz mog salona izađu neukusno obučene – ističe Paula.


Ponekad joj se dešava da neko dođe i želi da mu se skrate pantalone ili farmerice, a ona shvati da one zapravo nisu za skraćivanje, već da bi lepše bilo kada bi se suzile.

Danas podjednako u krojačke salone dolaze i muškarci i žene, jer smatraju da se u gradu prodaje roba lošeg kvaliteta, mada Paula tvrdi da ni materijali nisu kao što su nekad bili. Kako kaže, mnoge štofove prodaju kao pamučne, a kada ih ona uhvati pod prste shvati da je sve manje-više sintetika.

– Nema više kvalitetnih materijala, kao što je to bilo u vreme kada se konfekcija šila u "Novitetu". Garderoba je bofl, materijali su polubofl, ali mi krojači se trudimo da naše klijente uputimo na mesta gde će moći da nađu malo kvalitetniji štof. Ponekad se dešava da mušterija samo dođe i donese materijal, a kada joj uzmem meru, mora da ide i da dokupljuje. Baš pre izvesnog vremena jedna žena je šila kaput kod mene i, pošto nije bilo dovoljno materijala, morala sam da ukrajam rukave od krpica i ostataka. Na svu sreću pa je kaput šaren, tako da je na kraju sve dobro dobro ispalo – ističe naša sagovornica.


Upitana da li Novosađani donose i pohabanu garderobu da im se proštepa, ona kaže da je to postalo uobičajena stvar.

– Moje kolege, pa i ja, najsrećniji smo kada kroz posao možemo da iskažemo kreativnost. Međutim, danas se naš posao više svodi na prepravke i krpljenje, nego na klasično šivenje. Zbog besparice stižu nam žene sa kostimima koje su nosile pre dvadesetak godina, a sada traže da to prepravimo, jer su se malo ugojile. Štepanje, krpljenje, menjanje dugmadi, ubacivanje postave postalo je naš svakodnevni posao – zaključila je Paula.

Inače, štepanje staje od 150 do 450 dinara pa naviše, šivenje suknje je između dve i tri hiljade, pantalona od 2.500 do 3.000 u zavisnosti od modela i kroja, košulje su oko dve hiljade, a kaputi se šiju po ceni od 10.000 do 12.000 dinara.

Oceni vest:
9
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan