Iz gradskog budžeta 10 miliona dinara za lečenje dece u inostranstvu

Iz gradskog budžeta 10 miliona dinara za lečenje dece u inostranstvu

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada, Miloš Vučević i ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisali su danas, četvrtu godinu za redom, Ugovor o donaciji Grada Novog Sada Budžetskom fondu za lečenje oboljenja koja se ne mogu lečiti u Republici Srbiji.

Budžetski fond je osnovan kako bi se obezbedila dodatna finansijska sredstva za lečenje pacijenata za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da obezbedi dovoljan iznos od uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

– Nema većeg zadovoljstva nego kad na kraju godine uspete da ostvarite tako dobre rezultate u budžetu, da možete da nastavite jednu lepu, pozitivnu priču koju su Novosađani započeli pre četiri godine sa Ministarstvom zdravlja. Naime, i ove godine, naši sugrađani, zahvaljujući odgovornom odnosu prema javnim finansijama, budžetu, prema svom gradu, nastavljaju da pomažu Fond pri Ministarstvu za lečenje dece od teških bolesti u inostranstvu. Uspeli smo da uštedimo i da uplatimo 10 milina dinara u taj Fond, uz dosadašnjih 30 miliona prethodnih godina i ponosni smo na tu činjenicu  – rekao je na potpisivanju ugovora Miloš Vučević.


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio se Novom Sadu na podršci i istakao da resorno ministarstvo istovremeno predano radi na više koloseka u pogledu zdravstvene zaštite najmlađih kojima je neophodno lečenje u inostranstvu.

 – Ukupno je 483 mališana dobilo pomoć od Fonda od kad je počeo sa radom. Jedan deo mališana je došao do dijagnoze u inostranstvu, drugi deo je otišao u inostranstvo gde je lečen, a većina dece je i izlečena. Za više od 40 stranih stručnjaka smo finansirali dolazak u Srbiju kako bi pomogli našoj deci lečenjem. Do sada smo na te intervencije potrošili preko milijardu i sto miliona dinara. Fond radi krajnje transparentno, trenutno stanje na računu je oko 150 miliona dinara, a naredne godine Država će u njega uloži dodatnih 350 miliona dinara – izjavio je Zlatibor Lončar i dodao da je u celoj Srbiji, Novi Sad i dalje jedina lokalna samouprava koja na ovaj način pomaže Fondu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan