Iz Novog Sada na posao u Mozambik i Burundi

Iz Novog Sada na posao u Mozambik i Burundi

Po podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, trenutno 33 srpske firme zapošljavaju nekoliko stotina naših radnika širom sveta.

Spisak firmi koje su dobile dozvolu za zapošljavanje naših radnika u inostranstvu, kojima su, samim tim regulisana i radna prava i svaka druga vrsta pravne zaštite, objavljen je na sajtu Ministarstva rada, a iz njega se vidi da trenutno srpskih radnika ima gotovo na svim kontinentima.

Trenutno naše firme rade u Albaniji, Alžiru, Angoli, Australiji, Bahreinu, Bangladešu, BiH, Bocvani, Brazilu, Burundiju, Belorusiji, Gruziji, Danskoj, Ekvadoru, Jermeniji, Kanadi, Kini, Mjanmaru, Nemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Češkoj. Ima ih i u Gani, Grčkoj, Indiji, Iranu, Iraku...

Nema tačnih podataka o tome koliko je radnika iz Srbije trenutno na radu u inostranstvu, ali iz prijava srpskih firmi Ministarstvu rada proizlazi da ih je dosta, s obzirom na to da je većina zaposlena na gradilištima, mada ima i onih koji su upućeni na složenije i bolje plaćene poslove u banke, kompjuterske centre.

Poznati srpski proizvođač nameštaja "Enterijer Janković” odveo je radnike u Albaniju i Makedoniju, AD "Putevi” iz Užica grade puteve u Alžiru, gde su i zaposleni u "Energoprojektu–Hidroinžinjeringu” a. d. Beograd. Radnici "Energoprojekta–Visokogradnja” a. d. su i u Gani. Beogradska kompanija "Danieli systec enegineering” d. o. o. iz Beograda trenutno ima radnike u Angloli, Bahreinu, Bangladešu, Kini, Indiji, Iranu, Iraku, Koreji, Omanu, Vijetnamu, Egiptu i SAD.

Srpska firma "Beo metalštroj” d. o. o. Beograd ima čak 157 odobrenja za zapošljavanje radnika u Rusiji. Treba podsetiti na to da je protiv tog preduzeća početkom prošle godine Inspektorat za rad podneo prijavu zbog stradanja srpskih radnika u oblasti Jamal u Sibiru. Zaključeno je da su naši radnici koji su poginuli u požaru radili na ugovor o radu na određeno vreme, ali da ih poslodavac nije osposobio za bezbedan i zdrav rad, kao i da nije imao procenu rizika na radnom mestu. Ta firma je u Sibiru radila u svojstvu podizvođača radova na osnovu ugovora zaključenog s "Velestrojem” Moskva. Ovoga puta su radnici koje je "Beo metalštroj” odveo na rad u Rusiju pod nadzorom Ministarstva rada.

Novosadska firma "Mimont Internetional“ DOO prijavila je Ministarstvu rada upućivanje radnika u Burundi, u grad Bujumbura, za pružanje usluga i za to dobila dozvolu. Ista firma poslala je radnike i u Mozambik, u grad Maputo.

AD "Vojvodina put” iz Pančeva odvela je srpske radnike u Makedoniju i Crnu Goru. Na spisku srpskih firma koje grade i rade u inostranstvu su i "Galenika” a. d., zatim "PMC automotive” d. o. o., "Montprojekt” d. o. o., zatim "Eurostroj” d. o. o., pa Akcionarsko društvo za vazdušni saobraćaj "Er Srbija”, "BGD mont” d. o. o... Beogradski "Invest-import internešenel” a. d. odveo je jednog našeg radnika u Mjanmar, i to u grad Jungon, gde radi investicione i druge radove.

Zakon o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti stupio je na snagu 13. januara ove godine i po njemu, svi poslodavci koji obavljaju poslove u bilo kojoj drugoj državi i za to koriste naše radnike moraju podneti zahtev Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dabi dobili dozvolu za takvu delatnost i ujedno prihvatili obavezu o obezbeđivanju prava našim radnicima koji rade u inostranstvu. Poslodavac može zaposlenog poslati na privremeni rad u inostranstu najduže 12 meseci s mogućnošću produženja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan