Izbor upravnika zgrade najkasnije do 12. decembra

Izbor upravnika zgrade najkasnije do 12. decembra

Zgrade će u narednih šest meseci morati da biraju predsednike skupštine stanara. Evidenciju prave lokalne samouprave i šalju podatke u katastar.

Do 12. decembra 2017. godine sve zgrade moraće da održe sednice, izaberu upravnike i da upišu novu "vlast" u registar stambenih zajednica, pišu "Večernje novosti" Ova veb-aplikacija zvanično počinje da se popunjava od ponedeljka, a razvio ju je Republički geodetski zavod u saradnji s Ministarstvom građevinarstva.

To je elektronska baza podataka i dokumenata u kojoj će biti skladištene informacije o stambenim zajednicama na teritoriji svake lokalne samouprave, dok će jedinstvenu, centralnu i javnu bazu voditi RGZ.

Sve skupštine stanara moraće u narednih šest meseci da se usklade sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, a to znači da će i oni koji već imaju izabrane predstavnike, kao i oni koji ih nemaju, morati da se sastanu i izaberu upravnike. Izabrani predstavnici će morati da "preregistruju" dosadašnje skupštine stanara u stambene zajednice u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi.

Branka Petrović, načelnica Odeljenja za imovinsko-pravne i stambene poslove u beogradskoj opštini Čukarica, kaže za "Novosti" da je stambena zajednica dužna da podnese prijavu za upis u registar u roku od 15 dana od dana održavanja sednice.

- Potrebno je dostaviti zapisnik i dokaz o uplati takse, ukoliko je u pitanju upravnik zgrade koji je jedan od vlasnika posebnih fizičkih delova zgrade – objašnjava Petrović.

- Ako je u pitanju stambena zajednica koja bira profesionalnog upravnika, uz zapisnik i dokaz o uplati takse dostavlja se i ugovor o poveravanju poslova profesionalnog upravljanja. Ukoliko je imenovan profesionalni upravnik u postupku prinudne uprave, podnosi se rešenje nadležnog organa o imenovanju profesionalnog upravnika za prinudnu upravu i dokaz o uplati takse – dodaje ona.

Registracija stambenih zajednica je predviđena kao "jednošalterski" sistem, kojim se obezbeđuje registrovanje podataka o stambenoj zajednici na jednom mestu, a rešenja o registraciji stambenih zajednica biće javno dostupna na internet strani Republičkog geodetskog zavoda.

U RGZ napominju za "Novosti" da trenutno samo 40 odsto opština ima neki vid evidencije o broju stambenih zgrada.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan