IZBORI NOVI SAD 2020: "Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Novi Sad"

IZBORI NOVI SAD 2020: "Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Novi Sad"

Lokalni izbori trebalo je da budu održani 26. aprila, ali nas je zadesila pandemija i ubacivanje glasačkih listića zakazano je za 21. jun. Pre uvođenja vanrednog stanja Gradska izborna komisija je već usvojila sedam izbornih lista, a očekuje se da konačan broj bude dvocifren. Naš portal će u narednom periodu predstavljati učesnike u borbi za novosadsku vlast i skupštinsku fotelju, a svim akterima smo poslali identična pitanja. Za pretpostaviti je da neće svi želeti da odgovore, pa čitaoci treba da znaju da ukoliko neke stranke, organizacije i udruženja ne budu u ovom izbornom serijalu – to je njihova odluka.

Danas vam predstavljamo izbornu listu "Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Novi Sad", a na pitanja nam je odgovorio Aleksandar Kravić, predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.


Zbog čega ne bojkotujete lokalne izbore?

– Od uvođenja višestranačja u Srbiji izborni uslovi nikada nisu bili dobri, ali smo uvek učestvovali na njima. Tako je i sada. Grad se neće razvijati bojkotom. Jedino trajno rešenje za dobre izborne uslove jeste da se prihvati naš predlog za izmenu izbornog sistema, koji smo još pre pet godina predali u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

 
Koje su vam najveće zamerke na aktuelni mandat u gradskoj vlasti?

– Nažalost, nismo imali dovoljan broj glasova da zaustavimo deo ideoloških projekata u gradu poput postavljanja obeležja onima koji sa Novim Sadom nemaju nikakve veze. Ili, još gore, za nas više nego sporne i zloupotrebljene table "svim nevinim žrtavama 1944-1945". Takođe, stvari koje smo zamislili da sprovedemo nismo mogli uraditi brže zbog komplikovanih pripremnih radova.

Želja nam je da dođemo do statusa u kojem će pre širenja nekih delova grada biti obezbeđeni svi neophodni preduslovi za to


Šta biste izdvojili da je dobro urađeno za prethodne četiri godine u gradu?

– Urađeno je zaista mnogo toga dobrog i to nam se potvrđuje u razgovoru sa građanima. Zadovoljni smo što smo doprineli efikasnijoj realizaciji niza infrastrukturnih projekata. Posebno smo zadovoljni potpunom ili faznom realizacijom projekata sa kojima smo ušli u mandat, kao što su uvođenje vodovodnog i kanalizacionog sistema u delove grada gde ga nije bilo i poboljšanjem kvaliteta pijaće vode zahvaljujući završetku izgradnje novog sistema za proizvodnju vode. I sami vidite da je izgrađen ili rekonstruisan značajan broj biciklističkih staza, da je detaljno uređeno podgrađe Tvrđave, da je Novi Sad stekao status Evropske prestonice kulture i Evropske prestonice mladih. Otvoreni su novi bulevari, zatim nova zgrada Hitne medicinske pomoći, a posebno nas raduje što projekat izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda više nije na papiru nego je u toku izgradnja objekata neophodnih za postavku fabrike.


Koji je po vama najveći problem u Novom Sadu i kako biste ga rešili?

– Novi Sad je grad koji se razvija i širi brzinom koju je infrastrukturno i proceduralno teško ispratiti. Želja nam je da dođemo do statusa u kojem će pre širenja nekih delova grada biti obezbeđeni svi neophodni preduslovi za to. A najveća želja nam je da svaki stanovnik grada, bez obzira na udaljenost od centra ima obezbeđene uslove za jednako kvalitetan život kakav i zaslužuje u 21.veku.


Šta garantujete da ćete uraditi ako dođete na vlast?

– Za početak, završićemo započeto. A to znači dovođenje vodovne i kanalizacione mreže u svaki dom koji ih do sada nema. To znači i rekonstrukciju, ali i izgradnju trotoarske mreže tamo gde je uopšte nema. Sa druge strane, intenzivno ćemo se posvetiti podizanju standarda higijene na ulicama, povećanju broja parking mesta, biciklističkih staza, parkovnih površina i ozelenjavanju grada. Takođe, nastavićemo sa podrškom projektu koji je počeo još u vreme dok smo mi imali odgovornost za rad JGSP "Novi Sad". To znači nabavku autobusa koji koriste prirodni gas, jer se na taj način građanima omogućava jeftiniji prevoz, a životna sredina se daleko manje zagađuje. I, na kraju, ali svakako jedna od stvari po kojima smo prepoznatljivi u proteklom periodu – nastavićemo beskompromisnu i neumornu borbu i rad na završetku izgradnje prečistača otpadnih voda i konačnom odstranjivanju neprijatanog mirisa sa keja.


S kojim strankama ili organizacijama sigurno nećete ulaziti u koalicionu vlast?

– To pitanje je kod nas odavno rešeno odlukom Glavnog odbora koja je i dalje na snazi – sa svim ultranacionalističkim strankama. U najkraćem, tu mislimo na one stranke koje učešće u vlasti na lokalu ne koriste za podizanje standarda kvaliteta života nego kao poligon za svoje ekstremističke politike. I, naravno, ne bismo mogli u vlast sa nakupcima glasova koji upravljanje gradom vide kao način za izvlačenje para iz gradskih preduzeća.

Ne bismo mogli u vlast sa nakupcima glasova koji upravljanje gradom vide kao način za izvlačenje para iz gradskih preduzeća


Da li mislite da Novi Sad nije bezbedan grad i zašto? Kako će to postati ako nije?

– Nijedan grad nikad nije dovoljno bezbedan, ali taj problem nije moguće rešiti na lokalnom nivou. S jedne strane, to je pitanje sve učestalijeg roditeljskog pristupa u vaspitanju da je važnije imati nego znati i biti. A sa druge strane to je pitanje opšteg stanja u društvu. Vraćanje ingerencija vojvođanske policije možda ne bi bio jedini, ali bi svakako bio važan i uspešan korak u tom pravcu. Podsetiću vas samo na stepen bezbednosti i efikasnosti u radu policije koji je postojao u vreme Pokrajinskog SUP-a.


Šta vas izdvaja i daje vam prednost u odnosu na druge izborne liste?

– Najpre, Novi Sad je nama glavni grad. To Novosađani dobro znaju. A tome treba dodati i posvećenost, iskustvo i znanje, čestite i stručne ljude. Takođe, ono što nas povezuje u LSV jeste levičarska ideologija i borba za punu autonomiju Vojvodine. Borimo se za bogate lokalne samouprave usmerene tako da rade kao servis građana i njihovog kvalitetnog života, a ne za profitiranje, politikanstvo, širenje ksenofobije i slično.


Na koji način ćete zaustaviti/usporiti migraciju mladih Novosađana?

 – Sam Novi Sad jeste grad koji ima sve potrebne preduslove da mladi u njemu ostanu. Mnogi se u njega i doseljavaju upravo zbog toga. I smatramo da smo našim aktivnostima godinama unazad tome itekako doprineli. Ono što može da zadrži mlade u čitavoj državi jeste promena državne politike, efikasan rad institucija, decentralizacija, raskidanje sa raznim mitovima koji nas stalno drže u stanju sukoba sa sobom i svetom, i uopšte hitno ispunjenje svih uslova radi brzog ulaska u Evropsku uniju.

Novi Sad je grad koji ima sve potrebne preduslove da mladi u njemu ostanu


Kako biste opisali trenutno stanje u Novom Sadu?
 

– Daleko je od onoga što bismo želeli, ali osvrnite se i sami na prethodne četiri godine. Od 2016. u Novom Sadu nema finansijskih afera, nema bombi pod automobilima direktora javnih preduzeća, nema osveštavanja vode i drugih sramota. Novi Sad je danas Evropska prestonica kulture i Evropska prestonica mladih. Vratimo se na početak i pogledajte još jednom šta je sve urađeno. Ali, ono što je prvenstveno važno jeste to da su postavljene strateške osnove i pravci za kvalitativan razvoj Novog Sada koji su takvi da će oni koji ih slede naš grad voditi u dobrom smeru. Da nam se više nikada ne desi da se ključni sistemi u Novom Sadu vode ad hoc, od danas do sutra. Na žalost ima i rezigniranosti koju mnogi zloupotrebljavaju i potpiruju, ali je činjenica da u politici nismo svi isti, jer ima nas kojima je Novi Sad glavni grad.

Oceni vest:
2
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan