Izgradnja novog izliva zatvara do oktobra deo Beogradskog keja

Izgradnja novog izliva zatvara do oktobra deo Beogradskog keja

U subotu, 3. avgusta, počinje izgradnja novog izlivnog kolektora objekta NGC 1. S obzirom na to da se izliv gradi ispod puta i nasipa, doći će do promene režima saobraćaja i deo Beogradskog keja, ispod Žeželjevog mosta, biće zatvoren za saobraćaj do početka oktobra, javljaju iz JKP "Vodovod i kanalizacija".

Kako se navodi u saopštenju, novi betonski izlivni kolektor, dužine 80 metara, biće za više od metar dublji od postojećeg tako da pri niskom vodostaju Dunava neće ostajati na suvom i samim tim neće biti neprijatnih mirisa. Gornja ivica izlivnog kolektora je na 75,6 metara nadmorske visine i samo u slučaju niskog vodostaja Dunava ona će se pojavljivati na površini. Dok se ne izgradi Centralni prečistač otpadnih voda, novi izliv će sve atmosferske i otpadne vode koje stižu u NGC 1 ispuštati u Dunav.

Кad se izgradi prečistač, dodaju u "Vodovodu", tokom suvih perioda i slabih kiša sva kanalizacija gradskog sliva kanalizacije direktno će ići preko Žeželjevog mosta na postrojenje, na Rokovom potoku. U slučaju obilnijih padavina, odnosno više od pet kubika u sekundi, što se u proseku dešava 12 puta godišnje, kanalizacija će se direktno prepumpavati u Dunav, a to je do 2% ukupne količine vode koja padne na teritoriji Novog Sada.

Stari izliv ostaje jer će GC 2 služiti kao "topla rezerva". Naime, GC 2 će se aktivirati samo u ekstremnim slučajevima velikih kiša.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan