Izjednačavanje komunizma i fašizma izazvalo buru u Skupštini Grada

Izjednačavanje komunizma i fašizma izazvalo buru u Skupštini Grada

Sednica Skupštine grada Novog Sada prekinuta je u sredu nakon što se za govornicom pojavio odbornik Pokreta obnove kraljevine Srbije koji je izjavio da su komunizam i fašizam isto.

Odbornik POKS Saša Novaković je ovo izjavio tokom rasparave o podizanju spomenika "Nevinim žrtavama 1944/45" čemu se prethodno protivila opozicija, kao i deo vladajuće koalicije, prenosi portal 021.rs

Skupština Grada je, naime, razmatrala predlog o podizanju spomenika "Nevinim žrtvama 1944/45" po predlogu Saveza vojvođanskih Mađara, a SRS, DS i "Dosta je bilo" su i pre sednice najavili da neće podržati podizanje takvog spomenika. Ove stranke su ideju o spomeniku osporile time da čak i delimična istraživanja pokazuju na primeru Rajine šume (nekadašnja šuma kod Rafinerije), koja se kod nekih uzima kao primer zločina nove vlasti nakon oslobođenja, da su tu izvršene smrtne kazne nad ljudima koji su prethodno osuđeni kao pripadnici okupatorskih snaga ili njihovi domaći pomagači.

Odbornica Radikala Snežana Mušicki navela je da ako već dižu jedno takvo obeležje, pored imena tzv. nevinih žrtava treba u zagradi da stoji i natpis "saradnik okupatora" ili neka slična poruka. Tokom rasprave javili su se i odbornici SPS i LSV, koji čine deo vladajuće koalicije u gradu, i najavili da ni oni neće podržati podizanje spom,enika.

Odbornici koji su se usprotivili podizanju spomenika napomenuli su i da u predlogu nema ni jedne rečenice koja objašnava potrebu da se on postavi. Neki su predložili da se tačka skine sa dnevnog reda i promeni tako da to bude spomenik za sve nevine nastradale do 1941. do 1945. i da natpis ne bude samo na srpskom, mađarskom i nemačkom, nego i hebrejskom i romskom, ali to vlast nije uzela u razmatranje.

Bura u sali nastala je kada je za govornicu izašao odbornik Saša Novaković iz POKS koji je na glavu stavio šajkaču s četničkom kokardom i rekao da je komunizam isto što i fašizam, što je izazvalo pravu pometnju u skupštinskoj sali.

Odbornici LSV, SRS i DS su reagovali tako što su uzeli reč i naveli da ne mogu da se izjednačavaju komunizam i fašizam i da se u Skupštini Novog Sada radi revizija istorije. Odbornici SPS se nisu oglašavali već se demonstrativno izašli iz sale, a posle glasanja isto su učinili i odbornici DS. Iz vladajuće SNS se niko nije oglašavao.

Na kraju, na samom glasanju, odluka je usvojena sa 41 glasom odbornika SNS, POKS i SVM, što je tek za dva glasa više od polovine i prvi slučaj u ovom sazivu da vladajuća koalicija nije glasala složno.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan