IZJZV: U Novom Sadu juče 417 novozaraženih, u Vojvodini 1.528

IZJZV: U Novom Sadu juče 417 novozaraženih, u Vojvodini 1.528

Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) i danas ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu, sa mogućom tendencijom stabilizacije na visokim nivoima u narednom periodu.

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 1.528 novih slučajeva. U svim opštinama i dalje se registruju visoki nivoi obolevanja. Po broju novih slučajeva najveći broj je registrovan u Novom Sadu, 417. Situacija je i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

U ovom trenutku broj registrovanih  aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 34.474. Institut procenjuje da je taj broj daleko veći. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 10.531, potom sledi Pančevo sa više od 3.500, Zrenjanin sa više od 2.100, Subotica skoro 2.000 i potom Kikinda i Bačka Palanka sa više od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

Zdravstveni sistem je i dalje u izuzetno teškoj situaciji. Zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema.

U ovom trenutku na teritoriji svih opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna.

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema. 

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su: 

• Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;

• Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

• Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

• Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;• Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave;• Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

• Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan