IZMENA GRADSKIH PROPISA: Veća cena za nedostajuće parking mesto

IZMENA GRADSKIH PROPISA: Veća cena za nedostajuće parking mesto

Skoro svi veći delovi grada, naročito kvartovi u kojima je mnogo novih zgrada, imaju problem sa nedostatkom parkinga.

U Zakonu o planiranju i gradnji iz 2014. godine  definisano je da na parceli gde se gradi objekat mora da bude obezbeđeno 100 odsto parking mesta. Kako mnogi investitori nisu imali priliku da ispune te uslove, postoji odluka grada Novog Sada, kojom investitor za svako nedostajuće parking mesto plaća gradu 200 hiljada dinara.

Kako prenosi Radio-televizija Vojvodine, uskoro bi ta odluka trebalo da bude izmenjena i ovaj iznos znatno povećan.

Dušan Miladinović iz Javnog preduzeća "Urbanizam" naglašava da je prema Zakonu potrebno za jedan stan obezbediti najmanje jedno parking mesto, dok za poslovni prostor na svakih 65-70 kvadrata bruto površine važi jedno parking mesto.

- U toku je izmena gradske odluke, gde će biti znatno povećana finansijska nadoknada koju investitor plaća gradu, gde je to više destimulativnog karaktera za investitore – rekao je Miladinović.

Ranije planiranje predviđalo je stepen motorizacije 100 vozila na 1.000 stanovnika, danas je to 300 vozila, a za 15-tak godina to će biti i do 500 vozila.

Planirana izgradnja oko šest-sedam javnih garaža na gradskim parcelama, trebalo bi da obezbedi između 2.600 i 2.800 parking mesta.

Kako prenosi Radio-televizija Vojvodine, u predlogu izmena "Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta", cene po nedostajućem parking mestu sa dosadašnjih 200 hiljada treba da se poveća na 2 miliona dinara.

Važeća Odluka može se pogledati OVDE.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vladimir

  pre 1255 dana i 14 sati

  Još jedna odluka gradskih vlasti da neko uzme pare jer ta odluka ne vodi ničemu, jer džabe parking mesto po stanu, kada uvek može neko drugi da ga zauzme, pa čik da ga isterate a ne pripada mu, kao što je slučaj u mnogim delovima grada. Nego gospodo ako stvarno želite da rešite parking mesta u Novom Sadu i drugim gradovima i pametno uložite novac, gradite garaže na sprat.

  Oceni komentar:
  0
  1