Izmenama Zakona pomera se starosna granica za profesionalne vozače

Izmenama Zakona pomera se starosna granica za profesionalne vozače

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima donose značajne novosti u raznim kategorijama, a one će se odnositi i na vozačke dozvole.

Prva važna promena jeste da će biti snižena starosna granica za profesionalne vozače i to sa 21 na 18 godina. U pitanju su C, CE i D1 kategorije.

Za autobuse, odnosno kategorije D i DE moći će da se dobije dozvola sa 21 navršenom godinom, uz položen ispit CPC. Granica je i ovde spuštena za tri godine.

Vozači koji imaju B kategoriju, a koji žele da polože za motocikl, moraće prvo da dobiju probnu vozačku za tu kategoriju.

Dakle, ako najavljene izmene budu usvojene u Skupštini, vozačima koji imaju položen vozački ispit za AM ili B kategoriju, biće izdata puna, a ne probna vozačka za kategorije A, A1 i A2, prenosi Mondo.

Nadležni u našoj zemlji odlučili da snize granicu za dobijanje dozvole za vožnju kamiona i autobusa kao pokušaj da se spreči da veliki broj mladih ljudi ovaj posao obavlja u stranim zemljama.

Naime, procenjuje se da u Srbiji ima 20.000 vozača manje od realnih potreba, a da je prosečna starost zaposlenih profesionalnih vozača u drumskom saobraćaju čak 55 godina. Godišnje svega 700 vozača podnese prijavu za sticanje CPC sertifikata, što je nedovoljno.

Takođe, ukoliko najavljene izmene prođu skupštinsku proceduru, biće pooštrena kazna za nepoštovanje znaka "obavezan smer" za teretna vozila koja su u tranzitu kroz Srbiju – nova kazna iznosiće 50.000 dinara, odnosno 25.000 dinara ukoliko se plati u roku od osam dana.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan