Izmene Zakona o PIO: Od 1. januara i vanbračni partneri imaju pravo na porodičnu penziju

Izmene Zakona o PIO: Od 1. januara i vanbračni partneri imaju pravo na porodičnu penziju

Pravo na porodičnu penziju od ove godine imaju i vanbračni partneri, što znači da će posle smrti supružnika, iako se nisu potpisali pred matičarem, imati pravo da naslede primanje, ukoliko je njihova zajednica trajala najmanje tri godine.

Isto važi i za one koji sa preminulim penzionerom imaju zajedničko dete. Udovica ovo pravo može da ostvari samo ako je navršila 53 godine ili u trenutku smrti supružnika ima najmanje 45 leta. U tom slučaju ček će početi da joj stiže tek kada napuni 53. Kada su u pitanju muškarci oni porodičnu penziju ne mogu da dobiju pre 58 godine.

Ovo su samo neke od novina koje donose izmene Zakona o PIO koje su stupile na snagu 1. januara. U njima stoji i da će porodični penzioni ček stizati čak i na adresu razvedenog supružnika ukoliko je sudskom presudom utvrđeno da ima pravo na izdržavanje, pišu "Večernje novosti".

Za supružnike vojnih lica važe malo drugačija pravila. Vanbračni partner profesionalnog vojnika koji je poginuo za vreme ratnih dejstava, pravo na porodičnu penziju stiče bez obzira na navršene godine pod uslovom da nije ponovo sklopio brak.

Ravnopravan položaj sa ostalim zaposlenima od početka ove godine imaju i oni koji su zaposleni na privremenim i povremenim poslovima ili rade preko omladinskih zadruga, po osnovu ugovora o delu, autorskog i drugih ugovora.

Od pre nekoliko dana drugačije je uređen i status osoba koje rade u našoj zemlji za stranog poslodavca koji nema registrovano predstavništvo. 

Detaljnije o izmenama Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju možete pročitati na sajtu "Večernjih novosti".

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tanja Gojakovic

  pre 1236 dana i 5 sati

  Interesantno je da u PIO nemaju instrukcije za ostvarivanje prava na porodicnu penziju za vanbracne partnere, vojni penzioner.

  Oceni komentar:
  2
  9
 • Dragana

  pre 1034 dana i 16 sati

  Ja sam predala zahtev za penziju,a kako nisam dugo dobijala odgovor iz PIO,odlucila sam da taj postupak umesto mene vodi agencija Ino Consulting i verujte mi da se nisam nimalo pokajala. Imam samo reci hvale za ove profesionalne i divne ljude kojima su klijenti na prvom mestu i koji sve resavaju za kratak period. Topla preporuka

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Marija

  pre 1021 dan i 9 sati

  Da li to vazi samo ako je vanbracni partner preminuo ove godine...?Tj da li pravo na penziju imaju i oni ciju su v.partneri preminuli pre 3god ili ne?

  Oceni komentar:
  6
  5
 • Jakih li pravnika...

  pre 1020 dana i 19 sati

  Voleo bih samo da mi mudri i obrazovani donosioci zakona objasne razliku između muškarca od 58 godina i žene od 53 godine kada je u pitanju pravo dobijanja porodične penzije?
  Muškarci su... šta? Izdržljiviji na nemaštinu, bolesti?
  Ako u ovakvom slučaju pravimo polnu segregaciju i nepravedan zakon, čemu žene da se nadaju u nekim drugim slučajevima, recimo prava na jednaku zaradu na istom poslu?
  Čime oni pravdaju tu razliku u godinama?
  Svojim ćefom?

  "Jaka" smo mi evropska država kada ovakve zakone donosimo.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Danilo

  pre 943 dana i 15 sati

  Pozdrav svima.
  Samo da ostavim komentar sto se tice teme.
  Moja majka je prva u Srbiji koja je dobila vanbracnu penziju,pre par dana joj je stiglo resenje,sad ceka i na Slovensku penziju.
  Predala je 16-og Januara,s tim sto smo mi svedoci(deca) isli na sudjenje radi utvrdjivanja vanbracne zajednice.
  Nije bitno kada je osoba preminula,mozete zahtev predati sada naravno uz svu dokumentaciju,kao i sudsko resenje o vanbracnoj zajednici.

  Oceni komentar:
  2
  1