Iznete procene koliko građana bi moglo plaćati povoljniju cenu za energente

Iznete procene koliko građana bi moglo plaćati povoljniju cenu za energente

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je da struja treba da poskupi, ali da to poskupljenje mora biti održivo. Iznela je i procene koliko bi građana moglo da dobije status zaštićenog kupca i plaća povoljniju cenu za struju i za gas.

Ona je na konferenciji "Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza" naglasila da postoje tri razloga za poskupljenje struje.

Prvi je da su u prethodnih godinu i po dana poskupeli nafta, ugalj gas i pelet, a drugi razlog je potreba za štednjom energije i povećanjem energetske efikasnosti, jer se treba spremati za zimu.

Treći razlog je katastrofalno upravljanje Elektroprivredom Srbije, kakvo je postojalo u prethodnih šest godina, ali suština nije u tome. Suština je da EPS iz ove teške krize mora da izađe na nogama, a ne na kolenima, i da svi zajedno, država, privreda i građani, pomognemo da EPS opstane – rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da procenat poskupljenja ne određuje Ministarstvo već Agencija za energetiku, ali da ono mora da bude održivo.

Krajnje je vreme da štedimo i pazimo na potrošnju energije jer je pred nama teška zima – poručila je ministarka Mihajlović.

Na pitanje koliko građana će, u skladu sa Uredbom, moći da dobije status zaštićenog kupca i plaća povoljniju cenu, odgovorila je da su kriterijumi prošireni, i da se trenutno procenjuje da bi oko 10.000 domaćinstava moglo da koristi struju u skladu sa Uredbom o energetski ugroženom kupcu.

Kada je u pitanju gas, to je oko 1.500 domaćinstava i oko 50.000 domaćinstava kada je reč o toplotnoj energiji – rekla je Mihajlovićeva i naglasila da je sve pripremljeno kako bi se pomoglo onima koji ne mogu da plate.

Prema njenim rečima, trenutno ima dovoljno energenata i nabavka nije problem, već kakav će biti dalji razvoj situacije.

Na pitanje o eventualnoj promeni vlasništva u kompaniji NIS, Mihajlovićeva je odgovorila da će "Srbija uraditi sve što treba da se uradi" u smislu očuvanja energetske bezbednosti, ali da nije bilo razgovora o tome.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan