Jesu li naši mališani bezbedni u igraonicama?

Jesu li naši mališani bezbedni u igraonicama?

Nakon još jednog slučaja u kome se dete povredilo u igraonici, ponovo je otvorio pitanje bezbednosti mališana u njima. Glavno pitanje je koliko su uslovi u igraonicama kontrolisani i koliko su one bezbedne i prilagođene potrebama najmlađih.

U Novom Sadu trenutno postoji više od 50 igraonica, ali nijedna nema sertifikat o bezbednosti. Iz Instituta za bezbednost i sigurnost na radu, najavljuju da trenutno rade na tome da oforme tim, koji će se uključiti u procenu rizika u igraonicama. Jer, kako navode, vlasnici igraonica, nisu dovoljno edukovani o toj oblasti.

- Sertifikacija podrazumeva da postoji određena projektna dokumentacija, da imamo takozvanu   urađenu procenu rizika, ne samo objekta, prostora, tih rekvizita koji se tamo koriste. Tamo se moraju iskontrolisati i uslovi u tim igraonicama, mora se proveriti i kadar koji radi sa tom decom, vaspitači itd, kaže Lazar Ilić, sa Instituta za bezbednost i sigurnost na radu.

U jednom od najvećih zabavnih parkova u Novom Sadu koji poseduju igraonicu, "Starli", tvrde da mogu da garantuju za bezbednost prostora i rekvizita, jer je sve projektovano po najvišim standardima.

- Vodimo računa o ispravnosti opreme, imamo tehničko lice koje vodi računa, pregleda -svakodnevno da li su igračke i igrala bezbedna, ne smemo da dozvolimo da nešto nije dobro. To mora da se zameni, popravi, ističe Aleksandar Cimbal, vlasnik igraonice "Starli".

U Udruženju "Roditelj" ukazuju na još jedan problem u vezi sa radom igraonica, a to je stručnost kadra koji radi sa decom. Prema njihovim rečima, animatori treba da prođu neku vrstu obuke da bi znali kako da adekvatno postupaju sa decom različitih uzrasta.

- Sve više me zabrinjavaju situacije u kojima dolazi do povrede dece, zato što se u igraonicama koriste rekviziti koji su možda ne prilagođeni njihovom uzrastu. Što ne postoji mogućnost da se sazna da li uopšte ti rekviziti jesu negde odobreni, da li su bezbedni, kaže Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj".

Ona takođe ističe da bezbednost i kvalitet rada variraju od igraonice do igraonice, a posedovanje bezbednosnog sertifikata ulilo bi dodatno poverenje roditeljima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan