JKP "INFORMATIKA": Naplatna mesta nastavljaju s radom od srede, DS traži smenu direktora i gradonačelnika

JKP "INFORMATIKA": Naplatna mesta nastavljaju s radom od srede, DS traži smenu direktora i gradonačelnika

Iz JKP "Informatika" obaveštavaju građane da su nadležne službe preduzeća uspele da pokrenu novi sistem i da rade na osposobljavanju gradskih službi.

Kako se navodi u saopštenju, već od srede, 4. marta, naplatna mesta JKP "Informatika" nastaviće sa radom i biće moguće plaćati račune objedinjene naplate i vršiti ostale uplate kao i do sada.

Sa radom nastavlja Uprava za urbanizam i građani će moći da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju zbog prekida u radu, a do kraja nedelje će ponovo biti pušten u rad i video nadzor grada Novog Sada.

Ulažu se svi raspoloživi resursi kako JKP "Informatika" tako i grada Novog Sada da se uspostavi kontrola i na ostalim delovima informacionog sistema koji je od juče bio u prekidu zbog velikog hakerskog napada. Očekujemo brzo razrešenje i uspostavljanje rada svih službi – kaže se na kraju saopštenja iz ovog gradskog preduzeća.

DS: "Ostavka Barca i Vučevića neizbežna moralna obaveza", SNS: "Nema potrebe za kadrovskim promenana"

Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu traži hitnu nezavisnu istragu koja će utvrditi kako je oboren informacioni sistem koji koristi čitava gradska uprava i u najkraćem roku obavestiti javnost o šteti i posledicama koje zbog ovog, kako se navodi, "nezapamćenog skandala" trpe građani Novog Sada i čitav grad.

– Smena direktora Javnog komunalnog preduzeća "Informatika" Nenada Barca i njegovih najbližih saradnika je obavezna i ne bi smela da se odugovlači više ni dana. Ostavka je u ovom slučaju neizbežna moralna obaveza i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića kao pokrovitelja poslovodstva koje je dozvolilo da napadači potpuno sruše gradski informacioni sistem. Zbog toga je Gradskoj upravi trenutno onemogućena svaka komunikacija, transakcije i sve ostalo što je vezano za "Informatiku" – navode iz Demokratske stranke.

Kako se dodaje u saopštenju, poslovodstvo "Informatike" je bez adekvatne zaštite ostavilo podatke o građanima, vlasnicima nekretnina u gradu, naplati usluga komunalnih preduzeća i svemu ostalom što im je povereno na čuvanje i korišćenje.

– Nema garancije da svi ti podaci nisu kompromitovani i da sada nisu dostupni neovlašćenim korisnicima – kažu u DS.

Iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke saopštavaju da ne samo da ne smatraju da ima potrebe za bilo kakvim kadrovskim promenama u JKP "Informatika", već da je za svaku pohvalu brza i efikasna reakcija IT stručnjaka iz ovog preduzeća. 

– Srpska napredna stranka na čelu sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem će i u narednom periodu, bez obzira na maliciozna saopštenja minornih stranaka o čijem radu će  građani za manje od dva meseca imati priliku da daju sud, nastaviti sa svakodnevnom borbom za bolje uslove za život Novosađana – poručuju iz GO SNS.  

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan