JKP "Lisje" preuzima nadležnost nad svim gradskim grobljima, sa jedinstvenom tarifom sahranjivanja

JKP "Lisje" preuzima nadležnost nad svim gradskim grobljima, sa jedinstvenom tarifom sahranjivanja

U skladu sa zakonima o sahranjivanju, komunalnim delatnostima, upravljanju grobljima i pogrebnim uslugama, a s ciljem da se ubuduće kvalitetnije održavaju groblja u Novom Sadu i prigradskim naseljima, kao i da se pojednostavi "papirologija" i sam proces sahrana, Grad Novi Sad kao osnivač, ovu delatnost poverio je JKP preduzeću "Lisje".

U obavljanju pogrebnih usluga, prema gradskoj odluci, nadležnost JKP "Lisje" se odnosi na sva groblja - devet grobalja u Gradu i 14 u mesnim zajednicama.

Kako je "Novostima" rečeno u JKP "Lisje", do sada su preuzeta groblja u Starim, Novim Ledincima i Bukovcu, a od početka godine preuzimaju se groblja u Kaću, Kovilju, Stepanovićevu, Kisaču...

U pojedinim naseljima, međutim, bilo je negodovanja meštana zbog toga što su Saveti mesnih zajednica, bez ozbiljnih konsultacija sa meštanima, doneli odluku o "predaji" grobalja u nadležnost JKP "Lisja", kao i zbog cene sahrane koja je u početku, navodno, trebalo da iznosi 35.000 dinara.

U JKP "Lisje", trenutno jedinom zakonitom izvršiocu pogrebne delatnosti, kažu da su zakonske odredbe jednako obavezujuće kako za njihovo preduzeće, tako i za mesne zajednice.

- Cena sahranjivanja se naplaćuju u skladu sa Odlukom o utvrđivanju cena sahranjivanja i kremiranja koju je odobrilo Gradsko veće Grada Novog Sada, jednaka je za sve korisnike naših usluga i iznosi 12.130 dinara - saopšteno nam je iz pi-ar službe direktora ovog javnog preduzeća Vladimira Đakovića.

Po rečima Nemanje Jankovića, predsednika MZ Budisava, jednog od naselja u kojima je bilo negodovanja zbog preuzimanja groblja i cene sahrana, od početka godine obavljeno je šest sahrana na pravoslavnom i katoličkom groblju i, kako kaže, niko se nije protivio.

Po rečima odbornika SRS Đurađa Jakšića, Grad i JKP "Lisje" na zborovima građana u mesnim zajednicama kalkulisalo se s cenom sahrana: počeli su sa 35.000, spustili na 24.000, pa na 20.000 i na kraju utvrdili cenu jednaku za sve od 12.130 dinara. Jakšić tvrdi da je porodici Ilić u Bukovcu, pre mesec i po dana, sahrane naplaćena 35.000 dinara.

- Sva seoska groblja građena su samodoprinosom i zato bi Grad trebalo da obešteti sela, tako što bi izvestan period, sahrane bile besplatne - smatra Jakšić.

Oceni vest:
4
13

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marijana

  pre 1789 dana i 5 sati

  Zivece ovaj narod ...A neki ce I nadziveti ova mracna vremena

  Oceni komentar:
  0
  2