JKP "VODOVOD I KANALIZACIJA": Novosađani ne piju dunavsku vodu

JKP "VODOVOD I KANALIZACIJA": Novosađani ne piju dunavsku vodu

Šta nam, u stvari, teče kroz česme?

U razgovoru za "Dnevnik", tehnički direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Nikica Ivić izjavio je da je teško razuveriti deo Novosađana koji je ubeđen da “pije dunavsku vodu”.

- Novosađani ne piju vodu iz Dunava. Prerađuju se podzemne vode, od kojih je prvi vodonosni sloj sa dvadesetak metara dubine iz šljunkovito-peskovite sredine. S obzirom na to da i najsavremenijoj opremi, kakva je naša, može teorijski da se dogodi greška, angažovan je dovoljan broj stručnjaka i inženjera koji svakodnevno prate proces, a u slučaju da se bilo šta dogodi, nova fabrika vode funkcioniše tako da za tili čas može da se sistemom zatvarača, za pet minuta, vrati na stari sistem – rekao je Ivić za "Dnevnik"

TRI GRADSKA IZVORIŠTA: Početkom pedesetih godina prošlog veka, Novosađani su pili filtriranu dunavsku vodu, a već deceniju kasnije, 1963. godine, izgrađen je prvi pogon za preradu podzemnih voda. Danas Novi Sad ima tri izvorišta: Petrovaradinsku adu, Ratno ostrvo i Štrand, čije je postrojenje za preradu i distribuciju vode revitalizovano u 2016. godini dograđivanjem procesa ozonizacije i filtracije na filterima sa granulisanim aktivnim ugljem, a čija je vrednost iznosila oko 9 miliona evra, piše "Dnevnik". 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan