JKP "Vodovod i kanalizacija" predstavilo planove za 2020. godinu

JKP "Vodovod i kanalizacija" predstavilo planove za 2020. godinu

U toku 2019. godine, Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" realizovalo je nekoliko važnih investicija, vrlo značajnih za komunalni sistem grada, rekao je direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Gvozden Perković na godišnjoj konferenciji za medije.

Posebno je izdvojio izgradnju vodovodne mreže za drugu visinsku zonu u Bukovcu, dužine 6.500 metara i rezervoara kao i rekonstrukciju bukovačkog dovodnika čime je celo naselje dobilo vodu, svi objekti su priključeni na vodovodnu mrežu, a dovodnik je zaštićen od divljih priključaka. Ceo posao je rađen etapno, a u ovoj godini je za njegov završetak uloženo 27 miliona dinara. Takođe, tu je i izgradnja i opremanje NGC 1, u vrednosti 860 miliona dinara. Već je montirana hidromašinska oprema odnosno pumpe, tablasti zatvarači i rešetke, a cela investicija je na 70 odsto gotovosti. Trenutno su radovi na završetku izliva i izgradnji uliva, a očekuje se da ceo posao bude gotov do maja 2020. godine. NGC 1 je kapitalan projekat, ključni objekat od velike važnosti za funkcionisanje Novog Sada jer će u njega svoditi slivovi s bačke strane grada, objasnio je Perković.

– Naglasio bi da je počela izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže za Bocke vrednosti oko 200 miliona dinara, prva faza izgradnje dovodnika za Begeč od Ulice Branka Ćopića do kružnog toka u Veterniku ukupne vrednosti 100 miliona dinara. Uporedo s dovodnikom radi se i sekundarna vodovodna mreža na koju će se priključivati objekti. Završetkom dovodnika dodatno će se stabilizovati vodosnabdevanje Veternika i Futoga. Od značajnih investicija treba spomenuti i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u nekoliko ulica na Podbari, izgradnju obe mreže na Jugovićevu za stambene objekte namenjene snagama bezbednosti, završetak kanalizacije za novu zgradu RTV-a, sanaciju filterskih polja 7 i 12 na staroj filter stanici, regeneraciju bunara 4, 6 i 10 na izvorištu Ratno ostrvo, izmeštanje vodovodne mreže u Miletićevoj ulici u Ledincima, izgradnju kanalizacije u delu Karagače… Važni radovi tokom 2019. godine u okviru planskog unapređenja tehničkog sistema i od krucijalne važnosti za redovno vodosnabdevanje u budućnosti, bili su zamena cevi između stare filter stanice i rezervoara "Štrand" i zamena cevovoda DN 800 između rezervoara "Štrand" i stare pumpne stanice ukupne vrednosti 45 miliona dinara kao i čišćenje dovodnika sirove vode DN 600 s izvorišta "Petrovaradinska ada", dužine kilometar. Kad je reč o izgradnji priključaka, u 2019. Godini je izgrađeno oko 2.500 kanalizacionih i blizu 700 vodovodnih. Između ostalog, završeni su i projekti izgradnje kanalizacione mreže u Ulici Gavrila Principa, rekonstrukcije kanalizacione mreže od Avijatiračske ulic do Bulevara kralja Petra, izgradnje vodovodne mreže u bloku oko Ulice Desanke Maksimović…– rekao je direktor Perković.

REKONSTRUKCIJA MREŽE NA KRITIČNIM TAČKAMA: Od velikih investicija u 2020. godini, Gvozden Perković je istakao izgradnju magistralnog cevovoda od Rumenačkog puta do Ulice Ive Lole Ribara čime se spajaju Sajlovo i Veternik i automatski poboljšava vodosnabdevanje naselja Veternička rampa. Zatim je za izgradnju fekalne kanalizacije od Zrenjaninskog puta do Ulice Bajči Žilinskog i crpne stanice planirano je 300 miliona dinara, a ova velika investicija rešiće problem otpadnih voda iz severnog dela grada jer će se otpadne vode iz Kaća, Budisave, Šangaja i sa Klise ubuduće preko novoizgrađene mreže slivati u NGC 1. Tu je i rekonstrukcija kanalizacione mreže u Banskom prolazu i Ulici dr Laze Stanojevića, a planira se i rekonstrukcija vodovodne mreže u nekoliko kritičnih ulica. Nastaviće se i sa sanacijom filterskih polja i regeneracijom bunara na izvorištima, ali i izgradnjom novih priključaka, većinom za Veternik i Begeč, najavljuju iz JKP "Vodovod i kanalizacija". 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mare

  pre 572 dana i 33 minuta

  Klisanski breg ispusio i narednu godinu..... Neka docicete vi po glasove kod nas...

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Radoslav

  pre 477 dana i 22 sata

  Dobar vam dan kad ce se raditi Paragovo da se priključi na kanalizaciju?

  Oceni komentar:
  0
  0