JKP "Vodovod i kanalizacija": Ugovorena izgradnja i opremanje NGC 1

JKP "Vodovod i kanalizacija": Ugovorena izgradnja i opremanje NGC 1

Ugovorena je izgradnja i opremanje Nove glavne crpne stanice (NGC 1), vrednosti 860 miliona dinara, a radovi su krenuli u drugoj polovini decembra, saopštavaju u JKP "Vodovod i kanalizacija".

Tenderska dokumentacija je bila obimna jer je u pitanju zahtevan posao i kompleksna investicija. U pripremu su bili uključeni svi, od elektro-inženjera do geologa, jer je reč o velikim dubinama iskopavanja. Dalje u saopštenju tog preduzeća ističu da je to objekat od velike važnosti za funkcionisanje Novog Sada i koji se gradi jednom u 50 godina. Izgradnja Nove glavne crpne stanice predstavlja preduslov za izgradnju Centralnog prečistača otpadnih voda. U pitanju je kapitalni projekat i predstavljaće istorijski poduhvat našeg grada jer Novi Sad nikada nije imao investiciju slične vrednosti. NGC 1 je ključni objekat jer će se u nju svoditi slivovi sa bačke strane grada.

Najavljujući nove investicije i radove za 2019. godinu u tom preduzeću izdvajaju početak izgradnje dela dovodnika za Begeč, tačnije od Ulice Branka Ćopića na Adicama do kružnog toka u Veterniku. Za početak radova Grad je izdvojio 100 miliona dinara i time će se dodatno stabilizovati vodosnabdevanje Veternika i Futoga. Za kompletnu izgradnju dovodnika za Begeč, potrebno je izdvojiti 250 miliona dinara, dok je za rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže neophodno uložiti 160 miliona dinara i 30 miliona za regeneraciju izvorišta. Reč je o velikoj investiciji za koju je potreban duži vremenski rok da se realizuje.

Takođe, tokom naredne godine u planu je i izgradnja kompletne sekundarne mreže za stanove za vojsku i policiju, koje država gradi na Jugovićevu, kao i rekonstrukciju obe mreže za delove Podbare.

- Nastavljamo radove na regeneraciji bunara i sanaciji filterskih polja. To je posao koji se obavljao i tokom prethodne dve godine i spada u poslove redovnog održavanja. U sklopu pomenutih poslova, radićemo i čišćenje cevovoda sirove vode - kažu u saopštenju. 

Osvetljenje reni bunara na izvorištu "Štrand" na Keju je, takođe, jedan od poslova koji su obavljeni ove godine. Time je kako dalje saopštavaju završeno planirano uređenje ovih objekata, a rasveta se uklopila u prostor za rekreaciju, što Kej i jeste. S obzirom na to da su reni bunari neposredna zona zaštite i da je okolina bila zapuštena, rekonstrukcijom rasvete na reni bunarima dobijen je jedan potpuno uređen i bezbedan prostor u skladu s okolinom.

- Laboratorija Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ je u toku 2018. godine uspešno prošla prvu nadzornu proveru kompetentnosti od strane Akreditacionog tela Srbije i time potvrdila da obezbeđuje kvalitet usluga u svim fazama rada. Potpisan je Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine – Agencije za zaštitu životne sredine i JKP-a “Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad, kojim se uspostavlja i podstiče saradnja u oblasti praćenja kvaliteta voda. Opšti cilj je ekološkog karaktera i podrazumeva podizanje svesti o važnosti očuvanja vodnih resursa putem razmene informacija o kvalitetu voda – navodi se u saopštenju. 

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" planira da tokom naredne građevinske sezone izradi nekoliko značajnih projekata. Između ostalog, to su projekti za rekonstrukciju kanalizacione mreže u Ulici Banovinski prolaz, parkinga u dvorištu Skupštine grada, rekonstrukciju Ulice Nikole Tesle, s izgradnjom crpne stanice, zatim spajanje južnog i severnog sliva od Radničke ulice do Kvantaške pijace koji su u sklopu projekta izgradnje Centralnog prečistača otpadnih voda.

- U planu je i izrada projekata rekonstrukcije kanalizacione mreže od Avijatičarske ulice do Bulevara kralja Petra Prvog. U pitanju je problematična deonica jer je ceo taj potez građen u različitim vremenskim periodima. Cevi nisu na istim dubinama jer je to bio rubni deo grada kada je kanalizacija rađena. Takođe, vršićemo i studiju hidraulične analize, kako bismo ispunili zahteve predviđene Zakonom o zaštiti od požara, jer je javna mreža predviđena za gašenje požara te je neophodno da se uradi analiza za ceo grad – saopšteno je u tom preduzeću. 

Dalje je istaknuto da su završeni svi radovi koji su započeti u 2017. godini, kao i izgradnja vodovodne mreže za drugu visinsku zonu u Bukovcu te početak radova na izgradnji rezervoara za naselje Bukovac. Takođe, tokom ove građevinske sezone, izgrađeno je oko 440 pojedinačnih priključaka na vodovodnu mrežu i oko 100 priključaka na kanalizacionu mrežu kroz pojedinačnu izradnju. Ovo ukazuje na povećan broj investitora ali i činjenicu da je u istoriji postojanja preduzeća i dosadašnjeg rada ovo najveći broj izgrađenih pojedinačnih priključaka do sada.

Za drugu visinsku zonu u Bukovcu utrošeno je 30 miliona dinara, a vodovodna mreža će sa postavljanjem rezervoara biti potpuna i konačna. S tom investicijom poboljšaće se dosadašnje vodosnabdevanje u Bukovcu.

Takođe, u 2018. godini završeno je izmeštanje vodovodne i kanalizacione mreže na auto-putu. Izgrađena je vodovodna mreža na Staroiriškom putu te rekonstruisana kanalizacija u Ulici Janka Čmelika. U sklopu ove građevinske sezone, rađena je regeneracija bunara na Petrovaradinskoj adi i Ratnom ostrvu, a započeta je i rekonstrukcija vodovodne mreže u Njegošovoj ulici u Kaću. Završeni su radovi na rekonstrukciji dovodnika na Petrovaradinskoj adi i povezivanje sa novim cevovodom na novom Žeželjevom mostu. Realizovano je više od 70 odsto prijavljenih zahteva za izgradnju kanalizacionih priključaka u naselju Budisava.

Kad je reč o kanalizacionim priključcima, urađeno je više od 1.000 priključaka. Isti posao biće nastavljen i tokom naredne godine. Ono što je novina, kada je reč o izgradnji priključaka, jeste činjenica da je tokom novembra 2018. godine izmenjen Zakon o ozakonjenju objekata. Da bi objekat bio legalno priključen na vodovodnu ili kanalizacionu mrežu, neophodno je da se okonča postupak ozakonjenja, tj. legalizacije. 

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan