Još uvek bez dogovora države i frilensera

Još uvek bez dogovora države i frilensera

Udruženje radnika na internetu poslalo je saopštenje u kom obaveštava javnost da na današnjem sastanku "predstavnici Vlade nisu usvojili njihove zahteve i argumente da se problem reši na obostranu korist".

Vlada je predložila da se do donošenja izmena zakona koje se očekuje u aprilu nastavi sa obustavom poreske kontrole, a novim zakonskim odredbama bi regulisali prošle navodne poreske obaveze na sledeći način:

• otpis kamata

• podizanje normiranih troškova sa 20 na 43%

• reprogram duga sa najdužim rokom otplate od 10 godina.

Ovaj obračun bi važio i za buduće prihode sve do donošenja novog zakona koji bi se odnosio na fleksibilne oblike rada, a koji je planiran za kraj ove ili početak naredne godine.

Mi smatramo ovu ponudu, odnosno predloženo rešenje Vlade potpuno neprihvatljivim. Ne vidimo da su iskazali ni minumim razumevanja za probleme koji su sami izazvali dogogodišnjim nečinjenjem, a potom naprasnim delovanjem Poreske uprave i hajkom na ljude koju su pošteno radili i izdržavali se, dok oni nisu radili ništa. Mi sa našom borbom nećemo i ne možemo stati – navodi se u saopštenju Udruženja koje poziva sve ljude da iskažu šta misle o predlogu Vlade – na Fejsbuku, u medijima, na protestima, svuda.

U ponedeljak će Vlada izneti zvanično svoj predlog, a Udruženje radnika na internetu će uskoro objaviti svoje naredne korake.

– Borba se nastavlja. Mi se borimo za sebe i svoju zemlju i mi ćemo pobediti – zaključuju frilenseri.

Podsećamo, predstavnici Udruženja radnika na internetu su posle tromesečne borbe, sredinom januara seli su za pregovarački sto sa predstavnicima države da rasprave probleme u vezi sa svojim statusom i enormnim neneplativim dugovanjima. Pojedinim frilenserima je stiglo da na ime poreza i doprinosa u poslednjih pet godina moraju da plate i do 80 odsto od onoga što su prihodovali u tom periodu.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nikola

  pre 1033 dana i 41 minut

  Sramoto, drzava dva coveka ne gradjana

  Oceni komentar:
  1
  4