"Jovina gimnazija" dobija status ustanove od javnog značaja

"Jovina gimnazija" dobija status ustanove od javnog značaja

Rasadnici talenata – dve gimnazije – beogradska Matemtatička i novosadska "Jovan Jovanović Zmaj" dobiće status ustanova od posebnog nacionalnog značaja, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević na vanrednoj sednici parlamenta na kojoj je pred poslanicima više od 40 tačaka.

- Uvodimo termin ustanova od posebnog nacionalnog interesa – rekao je Šarčević i dodao da tu prestižnu titulu imaju Institut za fiziku, Instutut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Instutut za biološka istraživanja i Beogradski univerzitet.

- Matematička gimnazija dala je 500 doktora nauka, njeni đaci osvojili su isto toliko medalja, to je ustanova koja na međunarodnom planu naše obrazovanje promoviše kao najbolje – rekao je Šarčević i dodao da su đaci te beogradske gimnazije prvaci ne samo u fizici, matematici, već i glumi, pevanju...

Gimanzija "Jovan Jovanović Zmaj", koja je odškolovala 77 akademika i ulazi u četvrti vek postojanja, gde se đaci obrazuju i na ruskom, nemačkom i francuskom, dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih odlikovanja, podsetio je ministar.

Šarčević je dodao da novi satus neće zahtvati dodatne finansijske nagrade, ali da će profesori koji u njima rade kada se usvoji zakon o platama u javnom sektoru moći da napreduju brže  i da imaju više plate.

Prema njegovim rečima, i druge ustanove koje ispune ovakve kriterijume imaće mogućnost da se nađu u takvom društvu.

Sve to predvideno je nacrtom izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Matematička gimnazija u Beogradu već ima status škole od posebnog interesa, koji imaju još četiri škole u Srbiji – Filološka gimnazija u Beogradu, Кarlovačka gimnazija, Prva kragujevačka gimnazija i Škola za muzičke talente u Ćupriji.

- Cilj Ministarstva je da se kvalitet obrazovanja vidi – kaže Šarčević dodajući da će tražiti da u okviru ustavnih reformi srednjoškolsko obrazovanje postane obavezno.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Yvonce

  pre 1836 dana i 5 sati

  Na engleskom ste propustili da napisete.
  Najveci broj kandidata upravo konkurise na taj smer i vi ga propustite.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • lane

  pre 1591 dan i 10 sati

  Ni najgorem neprijatelju ne bih preporucio upis u Jovinu gimnaziju.Mesto za mucenje i frustriranje dece.Dete mi je inače 5.0

  Oceni komentar:
  1
  0