JP "Poslovni prostor": Gube milione jer ne tuže dužnike

JP "Poslovni prostor": Gube milione jer ne tuže dužnike

"Poslovni prostor" izgubio milione evra jer nije na vreme tužio zakupce lokala, te su dugovi zastareli.

Preduzeće godinama nije tužilo dužnike, pa je zastarelo čak 3,6 miliona evra duga. Ukupan dug za zakup poslovnog prostora je daleko veći, oko sedam miliona evra, a među najvećim dužnicima su javna preduzeća, ali i privatnici. Rekorder je HTUP "Park", firma pokojnog Ratka Butorovića, koja u vlasništvu ima hotele "Park" i "Leopold", a duguje više od 600.000 evra.

Takođe, u izveštaju Državne revizorske institucije navodi se i da "Poslovni prostor" zastarela dugovanja uopšte nije iskazao u završnom računu, zbog čega je revizor preporučio da "povedu računa o dugovanjima, njihovom evidentiranju, kako ne bi gubili zakonsko pravo da ih potražuju".

Izvor "Blica" iz ovog preduzeća kaže da se i privatnim, ali i državnim firmama gleda kroz prste kada su dugovi u pitanju, a da pojedine zakup ne plaćaju godinama i izvlače se na zastarelost.

- Preduzećima se gleda kroz prste, i ne pamtim da smo tužili bilo koga od njih, dok građane uglavnom tužimo nakon što se nagomilaju dugovanja, kaže izvor.

On dodaje da su dugovanja stvarana godinama, jer je naplata relativno dobra.

- Redovno se naplaćuje oko 80 odsto obaveza, a godišnje se prihoduje više od 4,5 miliona evra, kaže on.

Na listi najvećih dužnika su i razna udruženja građana, koja duguju oko 230.000 evra, dok zakup često ne plaćaju sportski klubovi koji su dužni skoro 150.000 evra. Političke partije koje imaju najpovoljniji položaj i koje lokal od 100 kvadrata u Novom Sadu mogu da dobiju i po ceni od 6.000 dinara mesečno, dužne su nešto više od 100.000 evra, a ni njih "Poslovni prostor" nije tužio.

Ovo preduzeće upravlja sa više od 1.800 lokala veličine 220.000 kvadratnih metara, od čega je izdato oko 70 odsto prostora.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan