Kako je COVID kriza pogodila najmlađe

Kako je COVID kriza pogodila najmlađe

Kriza izazvana pandemijom COVID-19 daleko prevazilazi zdravstvene granice, utiče na sve aspekte života i pogađa različite grupe stanovništva, nezavisno od uzrasta i životnih prilika. Još uvek se ni na koji način ne može pretpostaviti i predvideti pun obim posledica koje nam je pandemija donela.

Jedno je sigurno, neke od tih posledica u vidu narušavanja fizičkog i mentalnog zdravlja cele populacije već su osetne, a tek će biti, kako na globalnom, tako i na nacionalnom nivou. Iz tog razloga, veoma je važno pratiti kako sve ove mere utiču na stanovništvo, a posebno to kako utiču na decu. Svi koji su na neki način zaduženi da brinu o deci imaju veliku odgovornost i ulogu u očuvanja njihovog zdravlja (mentalnog i fizičkog), prvenstveno u vidu pronalaska rešenja kako da deca nastave svoje do sada uobičajene aktivnosti i izađu iz ove "krize" bez većih posledica.

Kako bi posledice bile ublažene, neophodno je da se uključe timovi ljudi iz različitih struka i na taj način daju maksimalan doprinos u okviru svoje struke. Najosetljivija kategorija su deca čije je kretanje ograničeno i značajno smanjeno. Znatno više vremena se provodi u sedećem ili ležećem položaju, smanjene su socijalne aktivnosti poput druženja, treninga, bavljenja fizičkom aktivnošću, a povećani neizvesnost i strah. Samim tim, neophodno je napomenuti posledice koje će ovakav način življenja i funkcionisanja ostaviti na posturalni status dece, kao i deformitete kičmenog stuba. Ovaj problem ne zahvata samo decu koja nisu opredeljena na neki sport ili aktivnost (vožnja bicikla, rolera, trčanje) već i na decu koja se redovno bave sportom. Kako bi se usporio i sveo na minimum negativni trend kada je povećanje broja dece sa krivom kičmom i lošim držanjem u pitanju, neophodno je njihovo praćenje, testiranje i blagovremeno otkrivanje problema.

Centar koji se najviše bavi korekcijom lošeg držanja tela i deformiteta kičmenog stuba kod dece je Scolio Centar. Član ovog centra Nikola Jevtić nedavno je dobio nagradu za najbolji naučni rad na jednom prestižnom međunarodnom kongresu, čiji je organizator bio Medicinski fakultet u Viskonsinu u Americi. Nikola je sa kolegama iz Scolio Centra i mentorima sa Senfordshire Univerziteta iz Engleske pratio promene kod dece primenjujući Schroth metodu kao korektivni vid tretmana. U Scolio Centru se, takođe, uspešno sprovodi testiranje i praćenje sportista, pre svega mlađih kategorija, kako bi se na vreme ustanovio problem ako ga ima i kako bi se blagovremeno reagovalo. Ujedno, testiranjem se dobija uvid u stanje posledica koje ostavlja trenutni životni stil. Prve informacije koje su dobijene ukazuju na to da su rezultati znatno lošiji nego prošle godine, što jednim delom možemo pripisati smanjenom kretanju i manjku fizičkih aktivnosti.

Ključnu ulogu u ovom projektu imaju Filip Lazić ispred tima Scolio Centra, kao i Miroslav Popadić, koji će svojim znanjem i iskustvom pomoći da se uskoro dobiju preciznije informacije o stanju naših najmlađih sportista. U razgovoru sa Nikolom, shvatili smo da je ideja da se testiranje proširi i na decu koja nisu uključena u sport, jer je to najbolji način da se na vreme otkrije problem. Verujemo da će ovakvi projekti doprineti do toga da naši najmlađi budu bezbrižniji kada su u pitanju kifoza, skolioza i ostali deformiteti kičmenog stuba. Usvajanje novih navika vezanih za držanje tela i svesnost o posturi, tokom svakodnevnih aktivnosti mogu značajno poboljšati kvalitet života. Zajedničkim trudom i radom, sa usmerenim i konkretnim delovanjem mogu se ostvariti svi zacrtani ciljevi.


Promotivni tekst

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan