Kako Novosađani slave devojačke i momačke večeri

Kako Novosađani slave devojačke i momačke večeri

Vreme svadbi već je uveliko počelo, kao i vreme devojačkih i momačkih večeri u Novom Sadu koje može da košta od 100 do nekoliko stotina evra.

Spram budžeta možete organizovati veče za pamćenje u nekom od klubova, u kućnoj varijanti, na jahti uz striptiz, sve je stvar želja i budžeta.

Poslednjih godina devojačke večeri ne mogu proći bez nekog ukrasa po kom su devojke prepoznatljive, kao što su majice s natpisima ili ukrasi za kosu, sa raznim cvetićima. Kada uđete u neki klub i vidite deset devojaka sa cvećem u kosi ili sa majicama na kojima piše "Ja kuma" ili "Nisam mlada", već pretpostavljate da je reč o takvoj vrsti provoda.

 


U većini novosadskih ugostiteljskih objekata devojke koje žele da organizuju takvu vrstu zabave rezervišu sto, a menadžment se potrudi da budu tik uz muziku.

- Nedavno smo razmišljale kako da organizujemo devojačko veče i dugo smo tražile klub u kom bi smo to i uradile. Nismo znale da li uopšte neki od klubova organizuje nešto posebno. Međutim, lokali već imaju iskustva sa tim, tako da je potrebno samo da rezervišete mesto, ukoliko ne želite neke dodatne aktivnosti. Nas je bilo deset i dobili smo odličan sto u jednon novosadskom lokalu – priča Jovana G.

Neretko se dešava da iza devojačkog stola bude i momački, ali sa neke potpuno druge svadbe, a budući supružnici sa svojim prijateljima biraju klubove koji njima odgovaraju. Momci su manje zahtevni, jer kako kažu novosadski ugostitelji, njima je bitno da imaju rezervisan sto, a za ostalo se sami potrude.

Nismo se mnogo dvoumili, pošto imamo više od trideset godina, svakako da nismo planirali da odemo u neki klub koji posećuju oni što su petnaest godina mlađi. U obzir su dolazila mesta u kojima se čuje gitara. Najbitnije je imati dobru ekipu i provod je zagarantovan  – kaže Slavko B. koji se ženi krajem aprila.


U "Gradskoj pivnici" u Njegoševoj ulici kažu da organizovanje devojačkih i momačkih večeri nije retkost.

U većini slučajeva se skupi poveće društvo i traže jedan veći sto. Gledamo da ih smestimo što bliže muzici, a i oni naglase da tako žele. Ipak je to jedna posebna noć, a podjednako ima i devojačkih i momačkih večeri – kažu u “Gradskoj pivnici” .

Za one koji bi nešto drugačiji provod lepeza ponuda je šarenolika, od rok svirki do narodne muzike.

Jedan od klubova u koje dolaze inostrani i domaći didžejevi je i klub "Muzej" na Petrovaradinskoj tvrđavi. Kako saznajemo od Ivana Popova marketing menadžera kluba ovde su devojačke večeri u većem broju, a zahteva ima svaki vikend.

U većini slučajeva devojke rezervišu separe i ukrase ga balonima. Imaju i ukrase za kosu, pa su po tome i prepoznatljive. Muškarci nemaju neke posebne zahteve. U svakom slučaju svi se dobro provedu i to im je negde i najbitnije – kaže Popov.

U novosadske klubove dolaze devojke kojima kume organizuju devojačko. Pored rezervacije stola, kume su odgovorne i za cvetiće, balone i prateće ukrase.


NIŠTA BEZ MAŠTE I KINEZA: Naše malo "kumovsko" istraživanje pokazuje da za 1.500 dinara možete napraviti ukrase za deset devojaka. Potrebno je da budete maštoviti i da posetite neke od novosadskih "Kineza". Ukoliko želite da kupite gotov proizvod, ukrasni rajf košta od 100 dinara pa naviše, dok su majice i baloni dodatnih nekoliko stotina dinara.


Pored onih koji sami organizuju ovakvu vrstu veselja, tu su i agencije koje se bave ovom vrstom posla. Ipak, kako su nam rekli, mladenci u većini slučajeva sami organizuju ovakvu vrstu proslava, a za venčanje biraju agencije. U većini slučajeva kako kažu u novosadskim agencijama se samo savetuju, jer se odlučuju za proslavu u nekim od kafića i klubova u koje su već odlazili.

Za one koji žele nešto drugačiji provod tu je jahta. Rezervacija jahte u Beogradu moguća je posredstvom sajta “Devojačko veče”. Kako su nam tamo rekli sat vremena iznajmljivanja jahte koja može da primi do 30 ljudi košta 120 evra, a minimum je da se na njoj provede tri sata, odnosno potroši 360 evra. Ovakvu vrstu proslave koriste i Novosađani. U cenu nisu uračunati hrana piće i sve ostalo što je potrebno za tu vrstu zabave.

Zahteva ima, ali ne u nekom prevelikom broju. Dešava se da se na jahti organizuje devojačko veče, ali mogu i druge vrste proslava – kažu u ovoj agenciji.A od kume – striper

Iznajmljivanje stripera i striptizeta moguće je u celoj Srbiji i u većini slučajeva ide po preporuci ili putem oglasa na raznim sajtovima.

Beogradski striper Saša Brkić za naš portal kaže da neretko nastupa na devojačkim večerima, a njegove koleginice na momačkim, i da njihov dolazak košta od 150 do nekoliko stotina evra, u zavisnosti od performansa.

- Najčešće me zovu kume mlade ili drugarice. Nastupam i u Novom Sadu, a devojke najčešće traže da nastupam u uniformi policajca, vatrogasca, mornara… – kaže Brkić striper, student prava. Najneobičnije devojačko veče mu je bilo ono kada je nastupio kao perač prozora.


Fotografija iz privatne arhive sagovornika


- Nabavio sam sajle i vežbao na lipi ispred zgrade u kojoj živim. Komšije su mislile da sam poludeo, ali sam samo vredno vežbao pred nastup, jer sam želeo da ispunim  želju budućoj mladi. Ušao sam u stan kao perač prozora i izveo perfomans, a devojke su bile zadovoljne – kaže Brkić i napominje da se dešava da budući suprug unajmi stripera svojoj ženi, a za momačko sebi naruči “striptizetu” čiji nastup košta isto koliko i nastup stripera. Nastupi stripera i striptizeta su u većini slučajeva na žurkama koje se organizuju u kućnim varijantama.

Autor teksta: Slađana Aničić

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan