Kako osmeh može da poboljša vaše zdravstveno stanje

Kako osmeh može da poboljša vaše zdravstveno stanje

Nauka je pokazala da sam čin osmeha može podići raspoloženje, smanjiti stres, ojačati imuni sistem i možda čak produžiti život.

Činjenica je, kako objašnjava dr Ajša Gupta, neurolog iz IGEA Brain and Spine, da osmeh podstiče snažnu hemijsku reakciju u mozgu oslobađajući određene hormone uključujući dopamin i serotonin.

Dopamin povećava naše osećanje sreće. Oslobađanje serotonina je povezano sa smanjenim stresom. Nizak nivo serotonina je povezan sa depresijom i agresijom. Nizak nivo dopamina je takođe povezan sa depresijom – objasnila je ona.

Drugim rečima, osmeh može da prevari vaš mozak da "poveruje" da ste srećni, što onda može da podstakne stvarno osećanje sreće. 

Dr Meri Grosan, otorinolaringolog iz Los Anđelesa ukazuje na psihoneuroimunologiju (proučavanja o tome kako je mozak povezan sa imunološkim sistemom), tvrdeći da se "iznova i iznova" pokazalo da depresija slabi imunitet, dok se s druge strane pokazalo da sreća povećava otpor našeg tela.

Ono što je jako neobično je to da čak i samo fizički čin osmeha može da utiče na izgradnju vašeg imuniteta. Kada se osmehnete, mozak detektuje naprezanje mišića, i pretpostavlja da se dešava nešto zaista lepo i prijatno – rekla je dr Grosanova.

U izvesnom smislu, mozgu ne znači mnogo to što se smejete zato što ste istinski radosni ili zato što se samo pretvarate.

Čak i forsiranje lažnog osmeha može smanjiti stres i smanjiti broj otkucaja srca. Studija koju je sprovela grupa na Univerzitetu u Kardifu u Velsu otkrila je da su ljudi koji nisu mogli da se mršte zbog injekcija botoksa u proseku bili srećniji od onih koji su mogli da se mršte – objasnio je dr Stiven Finkel iz njujorškog centra za kozmetologiju.

Osmeh pomaže i u smanjenju reakcije tela na stres i pri smanjenju srčane frekvencije u napetim situacijama, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Kanzasu. Druga studija povezuje osmeh sa nižim krvnim pritiskom, dok još jedna sugeriše da osmeh vodi do dugovečnosti.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Klavir štimer

  pre 403 dana i 7 sati

  Da, ali neki su tako i crkli od smeha. Pa ti vidi sad to zdravlje...
  Nauka kaže "Može, ali i ne mora da znači!" A ako struka nešto kaže...

  Oceni komentar:
  0
  1