Kako piti za Novu godinu, a da se ne napijete?

Kako piti za Novu godinu, a da se ne napijete?

Za samo par sati čeka na najluđa noć u godini – doček Nove 2024. godine! Euforična atmosfera ne može da se ne primeti na ulicama, a mnogi ugostiteljski objekti organizovali su i dnevne žurke, tzv. matine. Kako Nova godina da prođe bez nazdravljanja i čašice alkohola?

Tada mnoge brzo i lako ponese atmosfera, pa i ne obraćaju pažnju koliko su popili. Onima koje brzo "hvata alkohol" Nova godina može da pođe u nekom drugom smeru, te da se ne sećaju ničega. Naravno, tu je i neizostavni mamurluk sutradan. Kako da popijete, a da se ne napijete? Pogledajte neke od savete stručnjaka:


Nikako na prazan stomak

Čuveni savet da nikako ne pijete na prazan stomak je prva linija odbrana od opijanja.  Ako ste već odlučili da pijete, jedite prvo kako valja. Ako to ne učinite, alkohol će otići pravo u krvotok. Najbolja hrana uz alkohol je pire krompir jer on usporava apsorpciju alkohola u krvotok, savetovao je ranije narkolog Evgenij Brun.


Ne mešati pića

Da ne treba da mešate pića, verovatno ste već čuli. I iskustvo vam može biti odličan učitelj. Ukoliko ste mešali na primer pivo sa žestinom, sigurno ste se ujutru probudili sa užasnom glavoboljom ili mamurlukom. Zato, pamet u glavu. Držite se jednog pića i "ne nalivajte se njime", žurka traje nekoliko sati...


Metoda pola-pola

Jedan od načina da se smanji opijanje jeste "metoda pola-pola"  gde naizmenično pijete bezalkoholno i alkoholno piće. Ova metoda ne znači potpuno odustajanje od alkohola, već umesto toga mešanje alkoholnih pića sa bezalkoholnim alternativama ili vodom. Takođe, prema rečima stručnjaka alkohol nikako ne treba piti sa gaziranim pićima, jer ugljen-dioksid koji se nalazi u njima povećava apsorpciju alkohola. Dakle, čaše vode između pića pomoći će vam da održite nivo hidratacije i utolite žeđ.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan