Kako prijaviti "fantomske" stanare i birače

Kako prijaviti "fantomske" stanare i birače

Poslednjih dana, opozicionim strankama se javljaju građani koji na svojim adresama dobijaju pozive za glasanje sa imenima ljudi koji nikada nisu živeli kod njih u zgradi ili u njihovim kućama.

To opozicija smatra izbornom nepravilnošću pa poziva građane i upravnike zgrada da prijave nadležnim organima. 

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je da se ova nepravilnost može prijaviti do srede u ponoć, prenosi "Danas".

Stranka slobode i pravde na svom sajtu je okačila dva formulara koja se mogu preuzeti – jedan za prijavu vlasnika stanova i drugi za prijavu upravnika stambenih jedinica. U formular treba napisati lične podatke, adresu i razlog obraćanja i navesti lica koja se prijavljuju. Kao dokaz treba priložiti izvod iz katastra i odšampanu stranu sa elektronskog katastra sa datumom kada se prijavljuje. Nakon toga, dopisi da su lica odjavljena prosleđuju se lokalnim policijskim stanicama i opštinama, sa molbom da provere da li je došlo do krivičnog dela zbog takve prijave.  

Stranka slobode i pravde pozvala je sve stanare i upravnike stambenih jedinica da prijave fantomske stanare i provere da li je došlo do krivičnog dela zloupotrebe u susret izborima.

A Narodna stranka koja je takođe dobila niz prijava građana Beograda upućuje ih da nadležnoj stanici policije prijave osobe sa poziva radi pasiviziranja adrese, da pozive dostave ovoj partiji kako bi ih ona prosledila svojim kontrolorima na biračkom mestu radi detaljne provere da li su osobe sa tih spornih poziva glasale. Uz to, NS od Poverenika za informacije od javnog značaja traži proveru da li su glasale osobe na koje se ovi sporni pozovi odnose.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije je pozvalo građane na čije adrese pred izbore 3. aprila stižu pozivi za glasanje za njima nepoznate ili umrle osobe, da se jave Ministarstvu unutrašnjih poslova. 

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nemojte prijavljivati PRE izbora već posle

  pre 703 dana i 19 sati

  Ta prijava, naizgled deluje da vlast želi da reguliše spiskove i prijave boravka.
  Baš lepo i cakano od njih. Kao, setili se da rade svoj posao sada, gle čuda baš pred izbore!
  A meni deluje, da vlast želi da ima podrobne spiskove onih koji neće u stvarnosti glasati - kako bi ih pridodali na spiskove mrtvih, zatim glasača za Kosova koji su sprečeni, pa nadalje onih koji su otišli u inostranstvo a sasvim sigurno se neće pojaviti u ambasadama da glasaju... da to sve umešaju u jedna svoj lonac.

  Oceni komentar:
  1
  4