Kako pripremiti najsočniju uskršnju šunku

Kako pripremiti najsočniju uskršnju šunku

Na tržištu se mogu naći usoljene, dimljene, sušene ili već skuvane šunke, odnosno lopatice, koje se prodaju sa ili bez kosti ili kože, u celom komadu ili rolovane, koje se sastoje od nekoliko manjih komada svinjskog buta međusobno povezanih mrežicom. Dužina kuvanja zavisi od težine šunke. Mnoge industrijske, upakovane šunke već su zapravo termički obrađene te su pogodne za direktnu konzumaciju, ali radi poboljšanja ukusa i teksture, preporučuje se da se i one dodatno prokuvaju.

Pre kuvanja šunku isprati u hladnoj vodi, a može se odstraniti i koža ostavljajući tanki sloj potkožnog masnog tkiva. Zatim se polaže u odgovarajući lonac i dodaje se vode koliko je potrebno da je u potpunosti prekrije. Bitno je da voda bude hladna i da se šunka polako greje na umerenoj vatri. Od trenutka kada počne vriti, pravilo je da se šunka kuva onoliko sati koliko ima kilograma.

Budući da su šunke slane same po sebi, ne treba dodatno soliti, a po želji mogu se dodati začini.

Mala tajna gurmana za poseban ukus šunke je kuvanje u vinu. Trećinu hladne vode kojom na početku punite lonac, možete zameniti belim vinom, što uskršnjem specijalitetu daje poseban ukus.

Šunku nakon kuvanja treba ostaviti da se ohladi u vodi u kojoj se kuvala da bi održala sočnost. Treba imati na umu da će se šunka na ovaj način sporo hladiti, zato je važno pripremiti je dan ranije.

Ohlađenu šunku treba čuvati u frižideru u što većim komadima, umotanu aluminijumskom ili prijanjajućom folijom kako bi održala vlažnost. Ostaci će u frižideru održati svežinu tri do četiri dana.

Kuvana šunka za Uskrs - recept

Šunku staviti u hladnu vodu i dodati začine. Kuvati u nesoljenoj vodi, kada počne da vri meriti vreme, jer se kuva koliko je teška (izuzetak je poluskuvana šunka koja se priprema sat do sat i po). Vatra ne sme biti prejaka, a meso se priprema u polupoklopljenoj posudi. Za bogatiji ukus i miris uskršnjeg glavnog jela, u vodu se mogu dodati razni začini:

• biber u zrnu,

• lovorov list,

• ruzmarin,

• piment,

• anis,

• borovnica,

• mediteranski začini

Kada je gotova, šunku je potrebno ostaviti poklopljenu da se u istoj vodi potpuno ohladi. Služi se uz punjena jaja, mladi luk, pogaču ili ren.

Ceo tekst pročitajte na: Gastro.24sata.hr

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan