Kako svađa može da utiče na srećan brak

Kako svađa može da utiče na srećan brak

Jedno američko istraživanje je pokušalo da da odgovor na pitanje – kako se svađaju ljudi koji su u srećnim brakovima.

Najpre je važno da ukoliko se svađate, to ne znači automatski da ste nesrećni. 

Naučnici objašnjavaju da se svi bračni parovi, i srećni i nesrećni, svađaju, a oni su ipak veoma potreseni ovim.

Teme rasprave su uvek slične – deca, novac, ona i njegovi roditelji, nedostatak nežnosti ili seksa i slično. Samo je važno pitanje toga kako svađe u nekim porodicama ne nanose veliku štetu.

Naučnici sugerišu da pristup orijentisan na rešenje čini veliku razliku. Oni se ne svađaju samo da bi se svađali, već pokušavaju da nađu izlaz iz problema. Zato je verovatno najbolje da se zapitate da li je posle rasprave dobro pobeći od problema ili ne, prenosi N1.

Tim psihologa analizirao je dve grupe bračnih parova. U jednom je bilo 57 parova u tridesetim godinama koji su bili u braku u proseku devet godina. Drugu grupu činila su 64 para u ranim sedamdesetim godinama koji su bili u braku u proseku 42 godine.

Obe grupe su zamoljene da rangiraju svoje probleme, a najozbiljniji su se ticali intimnosti, kuće, slobodnog vremena, komunikacije i novca, a stariji parovi su takođe pominjali zdravstvene probleme. Zanimljivo je da su među temama koje su problematične, ali ne mnogo, ljubomora, porodica i religija.

Posle nekog vremena, psiholozi su primetili da parovi više vole da se svađaju oko stvari za koje imaju razumna rešenja.

Zlatno pravilo je da se srećni parovi skoro nikada ne svađaju oko stvari koje je teško rešiti. Takođe, što više vremena provedete u rešavanju problema, to će biti bolji rezultat.

Srećni parovi biraju strategiju da izbegnu najstresnije probleme, pokazalo je istraživanje. Najmanje argumenata je oko zdravlja i fizičke intimnosti, a za to ima razloga. Teško da možemo da se otvorimo o ovim stvarima, a da ne povredimo osećanja druge osobe. Možda će ih ono što ste rekli učiniti posramljenim ili previše ranjivim.

Kao bonus, tu je informacija da što ste duže zajedno, to ćete imati manje problema i svađa. Zaključak je da s vremenom parovi mudrije biraju svoje bitke.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Beše nekad sad se pripoveda

  pre 379 dana i 9 sati

  Koji brak? Brakova više nema.
  Postoje razni oblici zajednice muškarca i žene, ali ne i brakovi.
  To je neko gadno nasleđe prošlih vekova, kao i komunizam.
  Baš na Vašem portalu beše neki članak o doktorskom radu neke naše sugrađanke o novom obliku zajednice, koji nekad beše brak a sada ima novu definiciju.
  E, zaboravih naziv. Ali živim u takvoj vrsti zajednice.
  Gadna beše ova kineska Godina Vodenog Tigra.
  Nema koju vezu nije uništila.

  Oceni komentar:
  2
  4