Kampanja u NS: "Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj"

Kampanja u NS: "Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj"

Udruženje parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Privredne komore Srbije, pokrenulo je danas kampanju "Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj" na Trgu republike u Novom Sadu, kako bi ukazali na fatalne posledice uticaja saobraćaja na životnu sredinu i neophodnost razvoja eko mobilnosti u Srbiji.

Uz poruku "Promeni sebe, ne prirodu", promovisan je bicikl kao alternativa automobilskom saobraćaju, čijom se upotrebom smanjuju gužve, nivo buke i što je još važnije zagađenja u urbanim sredinama.

Predsednik Udruženja parkirališta Srbije Radenko Vuković, ukazao je i na druge vidove održivog saobraćaja, kao i na značaj efikasnog upravljanja parkiranjem u zaštiti životne sredine u gradu.

- Udruženje parkirališta Srbije kao organizator kampanje je prepoznalo problem fatalnog uticaja saobraćaja na životnu sredinu i ideja nam je da obilaskom gradova po Srbiji doprinesemo većem stepenu podizanja svesti kod naših sugrađana o tom problemu. Ovom kampanjom želimo da promovišemo i podtaknemo prelazak na održive vidove saobraćaja kao što su javni prevoz, biciklizam, pešačenje i upotrebu električnih automobila, koji su energetski efikasniji, manje zagađuju životnu sredinu i racionalnie koriste raspoloživi prostor. U tom smislu dobro osmišljeno upravljanje parkiranjem može doneti višestruke zdravstvene, ekonomske i ekološke koristi – rekao je Vuković.

 

 

JKP "Parking servis" Novi Sad kako kažu u saopštenju kontinuirano podiže svest građana da čuvaju sredinu u kojoj žive, između ostalog razvojem alternativnog načina prevoza u gradu.

"NS bike" sistem za iznajmljivanje gradskih bicikala funkcioniše već osam godina, te danas broji trinaest stanica sa preko 20.000 iznajmljivanja u sezoni i preko 5.000 redovnih korisnika.

Stevan Lugonja direktor preduzeća najavio je izgradnju nove, četrnaeste stanice već u toku ove sezone.

- Kako bi dodatno stimulisali sugrađane koji koriste sopstvene bicikle "Parking servis" je postavio držače za bicikle na preko 80 lokacija u gradu i obezbedio oko 1.500 bezbednih parkirališta za bicikliste. Postavili smo i prvi punjač za električne automobile u Novom Sadu, čije korišćenje je besplatno za sve korisnike, što je još jedan pokazatelj da sve činimo u cilju očuvanja zaštite životne sredine i da idemo u korak sa vremenom i novim tehnologijama – rekao je Lugonja.

U narednih godinu dana kampanja će obuhvatiti sve regionalne centre u Srbiji, u saradnji sa predstavnicima lokalnih samouprava i lokalnih parking preduzeća.

Udruženje parkirališta Srbije predstaviće i primere dobre prakse, poput sistema "Parkiraj i vozi se", "Parkiraj i bicikliraj", "NS bike", i "SU bike", koji se već uspešno sprovode u pojedinim gradovima u Srbiji.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vera

  pre 1997 dana i 17 sati

  E ovako, bljuje mi se na vasu kampanju . Koristim i bicikli i automobil kao prevozno sredstvo do posla ali uvek mi je drazi automobil jer: nemam gde ''bezbedno'' da parkiram bicikli kao sto se tvrdi , nemam staze po kojima bezbedno mogu da vozim , nemam brzinsku efikasnost i bezbednost koju nudi prevoz automobilom...dalje: kazete,koristite javni prevoz. Kako? Autobusi toliko retko idu da cu pre stici peske ili doziveti nervni slom cekajuci ga. Zaboravili ste da spomenete koliko zivotnog vremena bi coveku propalo cekajuci autobus,i biciklom u ovom odvratnom kapitalistickom svetu a nasa drzava prednjaci po bedi i maltretira svakog radnika do zadnje minute slobodnog vremena. U zemlji gde se uvoze polovnjaci ,gde se hvalite JEDNOM elektricnom pumpom u gradu za vozila koja 3 coveka u Srbiji mogu da priuste koju ste postavili vi propagirate "PROMENI SEBE,NE PRIRODU" ? "PROMENI DRZAVU,NE SEBE" !!!!

  Oceni komentar:
  1
  5