Kazna 25.000 dinara ako bacite smeće van kontejnera

Kazna 25.000 dinara ako bacite smeće van kontejnera

Pošto su pre tri dana stupile na snagu izmene Odluke o uređenju Novog Sada, kojima su triput povećane kazne za bacanje smeća na mesta koja za to nisu predviđena, kao i za druge slične prekršaje, u gradu očekuju pozitivne i brze efekte.

Buduća Evropska prestonica kulture nastoji da i tako drastičnim kažnjavanjem spreči neodgovorno ponašanje pojedinaca, koji su navikli da otpad istresaju tamo gde im je najlakše, ne mareći za okolinu, niti za ruženje grada ili negodovanje većine onih koji se u tom pogledu ponašaju savesno i pristojno, saznaju "Novosti".

– Novi Sad ne može da bude čist ako smeće bacamo gde god stignemo. Ako nećete da bacite otpad u kontejner, a od njega ste na pet metara, onda nije reč o tome da kontejnera nema dovoljno, već je reč o bezobrazluku i zato morate da budete kažnjeni – oštro je poručio gradonačelnik Miloš Vučević uoči prošlonedeljne sednice Skupštine grada, na kojoj su pooštreni propisi, prenosi beogradski list.


Prema toj inoviranoj odluci, kazna za onog koji svojim postupkom naruši opšte i komunalno uređenje grada je sa dosadašnjih 8.000 povećana na 25.000 dinara, dok će za sličan prekršaj firmi ili ustanovi biti odrezano 150.000 dinara, umesto dosada trostruko manjeg iznosa.

– Održavanje javne higijene u gradu sve je gore, kao da se takmičimo ko će više da zaprlja grad – ocenio je gradonačelnik i dodao da ta nova odluka neće biti dovoljna ako inspekcije i sudovi ne budu efiksni.

S tom ocenom saglasni su i građani.

– Ispred naše zgrade u Ćirpanovoj ulici imamo nekoliko podzemnih kontejnera oko čijih otvora, nažalost, stalno ima kutija, kesa... Pojedince mrzi da otvaraju poklopce, pa bacaju pored. Ima i onih koji kraj kontejnera ostavljaju polovnu garderobu – kaže za "Novosti" Kaća Pražić.


I Slobodan Petrović sa Detelinare podržava drastično kažnjavanje, ali se pita ko će to i kako efikasno da sprovede.

– Svedoci smo drastičnog prljanja gradskih ulica, pa za to treba da usledi i drastično kažnjavanje, kao što se radi u Evropi. Trebalo bi da i građani nadležnima revnosnije prijavljuju one koji prave divlje deponije – dodaje sagovornik "Novosti".

Kućni ljubimci: Nesavesni vlasnici pasa moraće strogo da se pridržavaju propisa, inače rizikuju takođe trostruko veću novčanu kaznu ako sa javne površine ne očiste iza svog kućnog ljubimca, poručuju nadležni.

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mali šetač

  pre 1618 dana i 5 sati

  Od ovoga nema ništa , šetači pasa stalno ostavljaju izmet iza svojih pasa i to ne samo sa travnjaka nego i po pločniku- trotoaru , po parkovima omladina iza sebe ostavi tonu suncokreta i flaša od piva , lome klupe savijaju kante za smeće , komunalne policije nema ni za lek ...
  Ne postoji nikakva kampanja koja se radi kod dece i omladine da se podigne svest o higijeni , sve što se radi je vezano za aktivnosti nekih manjih volonterskih organizacija...
  Potrebna nam je aktivna edukativna akcija velikih razmera !

  Oceni komentar:
  2
  8
 • Iznogud

  pre 1618 dana i 3 sata

  Bilo bi lepo da sve ovo zaživi i u praksi...

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Nina

  pre 1618 dana i 2 sata

  Čitam i ne verujem. Pozovite "čuvare kontejnera", naznačena firma će reći da oni ne znaju da se bave time. Zovite komunalce, neće vam odgovoriti na poziv. Da rade posao za koji ih MI PLAĆAMO, ne bi se dogadjala suspenzija zakona u našem gradu. Prošetajte limanima 2 i 3, u bilo koje doba dana ili noći, bićete poraženi prizorom. Zgrade nam podrhtavaju od "kulturnih dešavanja". Prljav moj Novi Sad. Plači, voljeni grade.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Nemanja

  pre 1618 dana i 29 minuta

  Ok je da se kazna placa za bacanje pored kontejnera ali kako da odluku postujemo od onih koji svoju odluku ne primenjuju pa kontejnere po Grbavici postavljaju mimo zakona i gradskih odluka

  Oceni komentar:
  0
  3