KAZNA OD 15 DO 30 HILJADA RSD: Stare vozačke dozvole važe do 10. juna

KAZNA OD 15 DO 30 HILJADA RSD: Stare vozačke dozvole važe do 10. juna

Sezona putovanja uskoro počinje, a kako bi izbegli nepotrebni stres, iz MUP-a savetuju građane da blagovremeno provere datume isteka svojih ličnih dokumenta, lične karte, pasoša i vozačke dozvole.

- Kada su vozačke dozvole u pitanju, rok do koga se može koristiti vozačka dozvola na starom obrascu je  10. jun 2017. godine. To je rok koji je određen Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima iz 2009. godine. Osim dokaza o uplati propisanih taksi, uz zahtev za zamenu vozačke dozvole potrebno je priložiti i vozačku dozvolu izdatu na starom obrascu, kao i ličnu kartu na uvid – kaže za "Policiju danas" načelnica Uprave za upravne poslove, general policije Zorica Lončar Kasalica i objašnjava da je, ukoliko je prethodna vozačka dozvola izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga ili ako zahtev podnosi lice starije od 65 godina potrebno priložiti i novo lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i skupovima vozila  one kategorije za koje se zahteva izdavanje vozačke dozvole, koje ne sme biti starije od šest meseci.

Prema rečima Kasalice, vozač ne sme koristiti u saobraćaju na putu vozačku dozvolu čija je važnost istekla.

- Vozaču kome je vozačka dozvola istekla više od šest meseci previđena je novčana kazna od 15 do 30 hiljada dinara, zabrana upravljanja vozilom u trajanju od tri meseca, kao i i pet kaznenih poena, dok će se vozač kome je istekao rok važenja vozačke dozvole najviše šest meseci kazniti novčanom kaznom u iznosu od 6 do 20 hiljada dinara i dva kaznena poena – podseća načelnica i dodaje da vozač koji nije zamenio staru vozačku dozvolu novom, ne gubi stečeno pravo na upravljanje motornim vozilom. To praktično znači da i nakon propisanog roka istu može zameniti bez ponovnog polaganja vozačkog ispita.

Građani mogu i elektronskim putem da podnesu zahtev za zamenu vozačke dozvole putem interneta, tj.portala eUprava. Ovu elektonsku uslugu mogu da koriste vozači  koji poseduju novu, biometrijsku ličnu kartu sa čipom, kojima pravo upravljanja  motornim vozilima  nije ograničeno  po uverenju o zdravstenoj sposobnosti , odnosno vozači koji nisu stariji od 65 godina života. Takođe, ovu elektronsku uslugu ne mogu da koriste vozači koji pored stare vozačke dozvole  imaju i vozačku dozvolu izdatu od strane druge države. Vozačima koji na ovaj način podnose zahtev plaćanje je omogućeno kroz objedinjenu naplatu taksi, i oni će prilikom predaje zahteva dobiti uputstvo na koji način da izvrše uplatu.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Citizen024

  pre 2392 dana i 22 sata

  Samo su zaboravili reći da moraš imati čitač čipovane kartice kada želiš da podneseš zahtev preko euprave. Što, je li, verovatno niko nema.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Rale

  pre 2392 dana i 21 sat

  Ja sam kupio i čitač ali džaba kada je beskoristantj. nema šanse da podnesem zahtev evo već 12 dana pokušavam sa istim ishodom "
  Није могуће да поднесете захтев електронским путем. Морате се лично обратити надлежној полицијској станици. "

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Miki

  pre 2382 dana i 21 sat

  Није могуће да поднесете захтев електронским путем. Морате се лично обратити надлежној полицијској станици. WTF?? Zasto ne obaveste na sajtu da usluga ne radi, ili of kad do kad ce da radi, kupio sam citac kartica samo zbog ovoga I na kraju sam se razocarao I nanervirao jer sam tek posle dva dana bezuspesnog pokusaja da uspostavim citac da radi koji nije hteo da se ocita na sajtu, nikakav popup prozor ne obavestava nikakvu gresku, nije ni bilo greske, tek nakon sto sam dekompilovao njihov jar fajl sam ustanovio da je strikno definisan prvi citac iz device managera, ja sam imao 3 komada I zato nije htelo da ocita, stopirao sam prva dva citaca koji su po defaultu omoguceni na mojoj maticnoj tako da je samo jedan citac bio omogucen, proradilo je konacno, uspesno ocitana licna karta ali na zalost dobio sam jako kasno ovu poruku sa sajta da moram licno da odem u sup. Sramotaaaa, ne znam sta bi rekao, jadno jako jadno! Tolika bahatost I nemar da nemam reci :(

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Jovan

  pre 2379 dana i 21 sat

  Није могуће да поднесете захтев електронским путем. Морате се лично обратити надлежној полицијској станици.

  Stvarno nije u redu... stavite da ne radi usluga, a ne da izgubim pola dana cimajući se da nabavim i čitač i sve.. ne da nemam ništa od ovoga već i dodatni trošak.. sramota

  Oceni komentar:
  0
  4