Kazne i do tri miliona dinara ako poslovne knjige vodi računovođa bez licence

Kazne i do tri miliona dinara ako poslovne knjige vodi računovođa bez licence

Počev od 1. januara finansijski izveštaj se neće smatrati potpunim ako je sastavljen od strane pravnog lica, odnosno preduzetnika koji nije upisan u registar Agencije za privredne registre (APR).

Kako navode poreski savetnici iz agencije TYB Consulting, u slučaju da je vođenje knjiga povereno licu koje ne poseduje licencu, APR će bez odlaganja takav izveštaj javno objaviti kao nepotpun.

Vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja pravno lice, odnosno preduzetnik, može poveriti ugovorom u skladu sa zakonom, isključivo pravnom licu ili preduzetniku koji je upisan u registar –  objašnjavaju oni za Biznis.rs

Ukoliko poslovne knjige vodi i finansijske izveštaje za preduzeće sastavlja računovođa koji nema traženu licencu, Zakonom o računovodstvu propisane su velike novčane kazne.

Novčanom kaznom od 100.000 do tri miliona dinara za privredni prestup kazniće se pravno lice, a od 20.000 do 150.000 dinara platiće za privredni prestup odgovorno lice u pravnom licu. Takođe, kazne od 100.000 do 500.000 dinara predviđene su zakonom ukoliko propise prekrši preduzetnik.

Do sada je, prema podacima Agencije za privredne registre, potrebne licence odnosno upis u Registar ostvario 3.741 pružalac računovodstvenih usluga.

Iako su računovođe u više navrata prošle godine tražile odlaganje primene zakona, do toga nije došlo. Iz Ministarstva finansija kažu da je Zakon o računovodstvu stupio na snagu 1. januara 2020. godine, i to uz odloženu primenu odredaba koje se odnose na usklađivanje poslovanja pružalaca računovodstvenih usluga sa zakonom.

Tekst u celosti pročitajte OVDE.

Izvor: Biznis.rs (Ljiljana Begović) 

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • L I C E N C I R A NJ E

    pre 444 dana i 22 sata

    Znam pouzdano, da Sunđer Boba nema licencu za pečenje pljeskavica. A radi.
    Doduše, nije u Srbiji. Jerbo Srbija nema more.
    Dakle, trebaju nam licence za:
    - Partijske Predsednike Kućnog Saveta (ako hoće 35.000 dindži)
    - Čuvare kontejnera
    - Ispisivače kazni za parkiranje
    - Ubacivače smeća u kamion
    - Prosjake na ulici
    - Gradske golubove
    - Gradske džukce
    To je inače zapadni metod da te kontrolišu, ojade i ne daju ti da radiš.
    150.000 dinara treba za udžbenike i još toliko za ispite računovođa.

    Oceni komentar:
    0
    3