Kažnjeno 57 građana zbog šerpovanja i 56 zbog paljenja baklji

Kažnjeno 57 građana zbog šerpovanja i 56 zbog paljenja baklji

Direktor policije Vladimir Rebić je izjavio da je od uvođenja vanrednog stanja policija procesurila 7.800 punoletnih građana zbog kršenja policijskog sata, prenosi Blic.

On je ukazao da je policija zadovoljna ovim brojem i izrazio je zahvalnost građanima koji su poštovali propise.

Rebić se osvrnuo i na situaciju gde poslednjih sedam dana građani izlaze iz svojih kuća za vreme policijskog časa i na ulicama izražavaju nezadovoljstvo ili podršku političkim strankama. Prema njegovim rečima, zbog kršenja propisa na ovaj način podneto je 113 zahteva za prekršajne prijave.

– Iznenađuje me nivo spekulacija koji se pojavljuje kod pojedinih, koji ukazuju na pasivnost policije kada se radi o prijavama građana povodom kršenja policijskog sata građana koji su izražavili pojedine stavove o situacijama u društvu. Građani su na 192 javljali da se na određenim lokacijama u Srbiji nalaze ljudi koji lupaju različite predmete ili pale baklje ili puštaju muziku ili koji na bilo koji drugi način izražavaju stav. Ono što je za policiju bilo od krucijalne važnosti jeste da se nalazi na javnim površinama. Mi smo konkretno u poslednjih šest, sedam dana, nakon konsultacije sa dežurnim javnim tužiocem i prezentovanjem konkretnih činjenica i upoznavanja tužioca sa činjeničnim stanjem podneli 113 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka jer su u vreme policijskog časa kršili odredbe – navodi Rebić za Blic

On dodaje da kada se izvrši analiza pod kojim su se okolnostima činili ti prekršaji dolazi se do toga da je njih 57 procesuirano jer su izražavali nezadovoljstvo merama u vreme pandemije.

– Njih 56 je izražavalo podršku tim merama, nezadovoljstvo postupanjem ovih prethodnih. Ova brojka jasno pokazuje sa koliko je profesionalnosti postupala policija u saglasnost sa nadležnim tužilaštvima. Da li smo proceusirali sve koji su na ovaj način kršili propise, siguran sam da nismo, jer nije bilo moguće u tako kratkom roku stići na te lokacije – navodi Rebić.

On objašnjava da se dešavalo da dok policija dođemo na lokaciju koja je prijavljena nema građana.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan