KCV: Kroz nos izvadili tumor veličine jajeta

KCV: Kroz nos izvadili tumor veličine jajeta

Endoskopsku operaciju vađenja tumora hipofize kroz nos, pa čak i kad je on veličine omanjeg kokošijeg jajeta, prvi u Srbiji je uradio novosadski neurohirurg profesor dr Petar Vuleković, a do sada je ovu intervenciju izveo više od 200 puta.

Teško je zamisliti da neko sa neverovatnom lakoćom rukuje hirurškim instrumentima i uspe da izvuče tumor koje je na oko 15 centimetara u dubini lobanje. Ekipa "Dnevnika" kako prenosi ovaj list uverila se da je za izvođenje te intervencije, koja izgleda jednostavno kada se gleda sa strane, neophodno veliko znanje i ogromno iskustvo, veština, sigurna ruka, savremena oprema i dobar tim u operacionoj sali.

Neurohiruška operaciona sala u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine je najsavremenija takva sala u Srbiji.

- Ovo je integrisana sala, što je novi, savremeni tip operacionih sala. Sve što se dešava u njoj se snima, pa i razgovori koji se vode. Imamo šest monitora na kojima svi mogu da vide ono što pokazuje kamera na endoskopu i prate sve šta se radi. Takođe, imamo i najsavremeniji Cajs OPMI Pentero 800 mikroskop, koji je takođe integrisan, odnosno povezan sa ostalim uređajima. Sve što se radi uvodi se u integrisani informacioni sistem, gde je elektronski karton pacijenta u kojem su svi njegovi podaci, nalazi i svakodnevno praćenje stanja – kaže profesor Vuleković, koji je i pomoćnik direktora KCV za hirurgiju.

Hipofiza je malena žlezda koja je smeštena iza očiju, na bazi lobanje,u sredini glave. Ova žlezda luči hormone, koji daju signal drugim žlezdama da luče hormone. Tumori koji se javljaju na njoj uglavnom su benigni, ali pritiskaju mozak. Od nozdrva do nje ima oko 15 cm, te su potrebni dvostruko duži instrumenti.

Kako bi se stiglo do tumora, prvo je ORL hirurg profesor dr Vladimir Kljajić napravio koridor, odnosno obezbedio prolazak instrumenata kroz nozdrve, prenosi "Dnevnik". Na kraju tog "puta" kroz nos, nailazi se na malu i tanku kost, veličine kovanice od jednog dinara, koju je potom otklonio profesor Vuleković. Jednom rukom je držao endoskop na čijem vrhu je kamera i njome je prošao kroz nozdrvu, a potom je kroz istu nozdrvu provlačio instrumente uz čiju pomoć je skidao prvu tanku kost, a potom i sekao i izvlačio tumor napolje. Specijalizant dr Bojan Jelača je kroz drugu rupu ispirao operativno polje i aspirirao tečnost, kao i minimalna krvarenja. Ispod se videla moždanica i profesor Vuleković je sekao moždanicu kako bi stigao do tumora.

- Tumor se nalazi između dva najveća krvna suda, dve karotide, i ispred moždanog stabla. To je prostor od svega 16 milimetara, a s obzirom na lokaciju, operacija bi mogla da predstavlja opasnost i zato je presudno znanje i iskustvo hirurga. Ovde je u pitanju adenom, a pretpostavlja se da oko tri odsto ljudi na svetu ima neku vrstu adenoma, odnosno tumora, a ni ne zna, jer bolest prolazi bez simptoma – kaže specijalizant neurohirurgije dr Jagoš Golubović.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sestra

  pre 992 dana i 10 sati

  Mojoj sestri su ovakvu operaciju izveli 2002. godine u novembru mesecu. Takodje je bio prisutan dr. Kljajić. Svaka im čast i hvala im sto su mi spasili najrodjenije. Moju dragu, jedinu i omiljenu sestru. Hvala im.

  Oceni komentar:
  0
  1