KCV: Svi hospitalizovani na Infektivnoj klinici imaju težu upalu pluća

KCV: Svi hospitalizovani na Infektivnoj klinici imaju težu upalu pluća

Prema poslednjim informacijama, na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine trenutno su hospitalizovana 282 pacijenta i svi imaju težu upalu pluća, najčeće obostranu.

– Svi hospitalizovani pacijenti imaju pneumonije, i to su teže upale pluća, najčešće obostrane. Neki od njih zahtevaju samo antibiotsku terapiju, a neki iziskuju primenu kiseonika – izjavila je za RTV prof. dr Vesna Turkulov, načelnica Infektivne klinike KCV-a. 

Dodala je da je starosna dob obolelih šarolika, od 20 godina pa naviše. Među hospitalizovanima ima svih grupa, a rizični su gojazni, pacijenti s hipertenzijom, dijabetesom i drugim pridruženim bolestima.

– Moram da napomenem da nisu svi oboleli hospitalizovani, naša kovid ambulanta radi 24 sata dnevno... Pacijenti sa blagom temperaturom, dijarejom, sa blagim upalama pluća su na kućnom lečenju ali ih moramo pratiti da ne bi došlo do kompikacija. Oni dolaze, u zavisnosti od kliničke slike, na povremene kontrole. Pri Infektivnoj klinici imamo i rentgen, merimo saturaciju i neke vitalne parametre koji mogu da ukažu da je došlo do pogoršanja stanja – kazala je za pokrajinski javni servis  prof. dr Turkulov.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan