KCV: Urađena prva mehanička trombektomija moždanih arterija (FOTO)

KCV: Urađena prva mehanička trombektomija moždanih arterija (FOTO)

U noći između petka i subote, u 1.30 sati, tim Odeljenja Urgentne neurologije Urgentnog centra izveo je prvu mehaničku trombektomiju moždanih arterija u Kliničkom centru Vojvodine i to zahvaljujući dobro obučenim timovima sa Klinike za neurologiju, Odeljenju urgentne neurologije, kao i Klinike za radiologiju i Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju KCV.

Kako se navodi u saopštenju KCV, ovu metodu je u Republici Srbiji do sada jedino rutinski primenjivala Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" u Beogradu.

- Sa ponosom možemo da naglasimo da je interventni tim funkcionisao savršeno i da je u potpunosti opravdao reputaciju visokostručne ustanove u kojoj radi. Tim koji je izveo prvu mehaničku trombektomiju činili su: dr sci. med. Aleksandar Jovanović – neurolog, načelnik Odeljenja urgentne neurologije UC, dr Dragan Anđelić – radiolog, dr Severina Zjalić – anesteziolog, i drugi dežurni lekari, organizacione sestre i medicinski tehničari. Uspešnom sprovođenju cele procedure značajno su doprinele medicinske sestre sa Odeljenja urgentne neurologije, koje su učestvovale u zbrinjavanju i nezi pacijenta na samom odeljenju – kažu u Kliničkom centru Vojvodine.

Izvađeni tromb

Mehanička trombektomija moždanih arterija, predstavlja najsavremeniju metodu lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara i podrazumeva mehaničku rekanalizaciju okludirane endokranijalne arterije ekstrakcijom tromba. Ukoliko se izvede u odgovarajućem vremenskom intervalu (unutar prvih 6 sati od pojave simptoma), ovakva intervencija smanjuje rizik u nastanku infarkta mozga i omogućava bolji oporavak pacijenta. Za izvođenje ove metode lečenja, pored tehničkih preduslova i opremljenosti ustanove, neophodna je visoka stručnost, edukovanost i uigranost multidisciplinarnog tima sastavljenog od neurologa, interventnih radiologa, anesteziologa, medicinskih sestara/tehničara, rendgen tehničara i anestetičara. Izuzetno je važno rano prepoznavanje simptoma moždanog udara i brz transport pacijenta u jedinicu za moždani udar predstavlja preduslov za uspešnu primenu terapije.

- Klinički centar Vojvodine čine visokostručni profesionalci, lekari i medicinske sestre koji su obučeni za primenu najsavremenijih metoda lečenja, po kojima ne zaostaju za najuglednijim svetskim medicinskim centrima. Dobrobit naših pacijenata nam je prvi i najvažniji cilj, te se u tu svrhu konstantno usavršavamo i unapređujemo naš rad – kaže se na kraju saopštenja KCV.

Oceni vest:
15
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan