KEJ ŽRTAVA NEKULTURE: Kad omiljeno gradsko šetalište osvane kao smetlište (FOTO)

KEJ ŽRTAVA NEKULTURE: Kad omiljeno gradsko šetalište osvane kao smetlište (FOTO)

S dolaskom toplijih dana, Kej žrtava racije postaje omiljeno mesto za odmor i opuštanje brojnih naših sugrađana, ali – poprimajući pritom izgled koji se nikom ne dopada, naročito tokom vikenda u jutarnjim časovima. Godinama unazad, popularno novosadsko šetalište poznato je kao jedna od omiljenih lokacija u gradu za okupljanje mladih, ali i po mini-deponijama smeća nakon svakog druženja, uriniranjem po zelenim površinama okolnih zgrada,  te zbog buke koja ume da traje i do ranih jutarnjih sati.

Kej žrtava racije – kojim tiho dominira spomenik “Porodica”, vajara Jovana Soldatovića, podignut u znak sećanja na “januarsku raciju” 1942.  – već godinama je glavno mesto za noćni provod mladih Novosađana tokom proleća i leta. Gradski studenti, srednjoškolci, pa čak i osnovci, na Keju se najčešće masovno okupljaju petkom i subotom uveče, a razlozi za to su jednostavni i mnogobrojni: jeftinije i prijatnije druženje nego u kafićima u centru grada, odlazak u šetnju posle višečasovnog gledanja u kompjuter, rekreacija, prelepa panorama grada, svežiji vazduh zbog blizine reke, razgovor bez glasne muzike i dr.

- Ljudi neprestano cirkulišu, dolaze biciklima, sede po ogradi, na stepenicama, po trotoaru. Interakcija je mnogo ležernija nego u zatvorenom prostoru, broj članova “ekipe” se konstantno menja, grupice se formiraju i raspadaju, a “kod spomenika na Keju” je postalo i sabirno mesto za ljude koji se nalaze da bi produžili dalje u provod, često do grada ili na neku od žurki na Tvrđavi, a pogotovo kada je Exit u toku, rekao nam je Duško (26 godina), koji često dolazi na Kej da provodi vreme sa društvom.

Ipak, veliki problem koji nastaje prilikom okupljanja mladeži na platou ispred spomenika "Porodica" jesu ogromne količine smeća koje ostanu nakon svakog druženja, problem (ne)odlaska u toalet i buka koja ume da traje do ranih jutarnjih sati.

- Zajedno s društvom polako počinjem da tražim alternativu jer, ne samo što ljudima u okolnim zgradama smeta buka, nego ponekad ni mi međusobno ne možemo da se čujemo. Mislim da ne bi bio nikakav problem što se mladi okupljaju na mestu koje ima svoj istorijski značaj, samo kad bi umeli civilizovano da se ponašaju. Ali, pošto je civilizovano ponašanje, izgleda, umeće, problem je uhvatio maha, razočarano nam kaže sugrađanka Danka (studentkinja, 25 godina).

U periodu od januara do kraja maja 2016. godine, službenici komunalne policije su na osnovu prijava građana i po službenoj dužnosti postupali 114 puta, i tom prilikom  ispisali su i uručili 17 prekršajnih naloga. Najčešće sankcionisani prekršaji od strane službenika komunalne policije jesu uriniranje na javnim površinama i ostavljanje otpada van posude za odlaganje smeća.

- Broj Toi-Toi toaleta je premali, a i ne prazne se i ne održavaju dovoljno. To je nešto što grad mora da isprati, mora da bude fleksibilniji i brži, a očigledno ništa nije naučeno na primeru Katoličke porte. Kante se brzo prepune i ne prazne se, smeće se ne odnosi i onda nas dočekaju fotografije na društvenim mrežama kao tokom “štrajka komunalaca”, Duško nastavlja da kritikuje kako ponašanje mladih, tako i infrastrukuru Keja.

Iz JKP "Čistoća" saznajemo da njihovi radnici svakodnevno održavaju prostor celokupnog novosadskog Keja i da su, pored redovnih korpi, koje su sastavni deo ambijentalne celine Keja žrtava racije, na samom mestu okupljanja ponudili mladim Novosađanima dodatnih osam korpi, kako bi ih naveli da u njih odlažu smeće koje naprave.

Ovo preduzeće radi u tri smene, i negde oko četiri sata ujutru prazne se korpe na Keju. Međutim, radnici JKP “Čistoća” su u to vreme u par navrata imali neprijatnosti sa okupljenim mladim ljudima, te je radnicima dato uputstvo da izbegavaju takve situacije i da ostave smeće dok se mladi ne raziđu.

Nažalost, ovakve scene viđamo u svim delovima grada (Katolička porta, Trg republike, Dunavski park, Univerzitetski kampus). Svake večeri se, tokom leta, javno i neprijavljeno okuplja više stotina mladih, među kojima ima i osoba pod dejstvom alkohola, koje se nedolično ponašaju, glasno pevajući i razgovarajući do ranih jutarnjih sati. Stanari se žale raznim inspekcijama, ali, kako saznajemo iz kabineta gradonačelnika, okupljanje na javnoj površini, kao i incidenti kao posledica okupljanja,  u ingerenciji su policije opšte nadležnosti.

Potpuno je jasno da mladi u nedostatku mogućnosti koriste najekonomičniji vid druženja, međutim, evidentno je da bi trebali postati odgovorniji prema sopstvenoj okolini, sugrađanima i gradskoj imovini.

Tekst: Biljana Banović 

SKANDALOZNO OTKRIĆE: GNJIDE I BESKIČMENJACI IPAK MOGU DA URINIRAJU STOJEĆI!

Piše
: Cveta Majtanović

Na zvaničnoj stranici Grada Novog Sada za spomenik Žrtvama Racije navodi se da je "utvrđen za nepokretno kulturno dobro-znamenito mesto od velikog značaja". Ipak, ovo "dobro" poslužilo je da se na njemu ostavi trag nečije kulture. Urinarne. Tom nekom je sigurno ploča sa ispisanim imenima žrtava januarske racije u datom trenutku bila od velikog značaja.

Dragi Grade Novi Sade, pitamo se šta sve može da nas zadesi prolaskom kroz ostale, manje značajne delove grada? Postoje li propisane kazne za uriniranje na javnim mestima i zašto ne?

U Hrvatskoj (Dubrovnik) je španski turista urinirao po spomeniku, zbog čega je uhapšen, a zatim mu je naplaćena i novčana kazna, a šta mi uradimo po tom pitanju i zbog čega ništa? 

Oceni vest:
24
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jazz

  pre 2806 dana i 6 sati

  Svaka cast Cveto !

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Nikolina

  pre 2805 dana i 22 sata

  Ne znam da li ste primetili, ali ja sam se šokirala kad sam videla, da se tik uz spomenik nalaze 2 montažna WCa. Prosto sam ostala zatečena. Zar je zaista baš spomenik bio mesto gde se postavljaju ovakve stvari pored celog keja??

  Oceni komentar:
  2
  6
 • dada

  pre 2804 dana i 14 sati

  ahahhaah šta je ovde skandalozno otkriće sem što neko u atrfileu daje svoj zaključak, za ove stvari se zove komunalna policija, inače isti problem postoji i u katoličkoj porti, i to godinama, svojevremeno su novinari zvali komunalce kada je načelnik komunalne inspekcije bio Srđan Jakovljev, a načelnik kominalne policije Nebojša Radovanac, zbog tada pidanja pojedinih medija, koji su i imali novinare, svako veče je u porti bila i kom. policija. Tako da rešenje postoji, nema ovde nikakvog skandala sem nekulture i nesposobnosti da novinari nešto zajedno sa gradskim službama urade.

  Oceni komentar:
  0
  3