Kineska četvrt biće Omladinski kvart

Kineska četvrt biće Omladinski kvart

Preuređenje Univerzitetskog kompleksa i dela Bulevara oslobođenja, ali i drugi urbanistički planovi deo su tema o kojima su diskutovali i odlučivali novosadski odbornici na jučerašnjem skupštinskom zasedanju. Ipak, najviše pažnje javnosti, ali i samih odbornika, privukla je odluka o rekonstrukciji Kineske četvrti, koja će služiti kao Omladinski kreativni kvart u okviru Omladinske prestonice Evrope 2019. i Evropske prestonice kulture 2021.

U okviru preuređenja Kineske četvrti predviđena je rekonstrukcija Češkog magacina, dok su u ostatku prostora, koji obuhvata bivši "Petar Drapšin", u planu sve vrste radova i rušenja postojećih objekata. Ipak, to ne znači da će sve biti porušeno, jer u planu rekonstrukcije urbanisti navode da bi što više toga trebalo biti očuvano.

- Kineska četvrt mora biti sređena, mi smo pripremili projekte sa kojima smo aplicirali kod Evropske komisije, prilikom aplikacije za Evropsku prestonicu kulture. Ono što je predviđeno da se radi u Kineskoj četvrti jeste i nešto što su neki drugi atoriteti iz Evropi prihvatili i nešto što je zaista veliko - kaže Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada Novog Sada.

Opozicija, s druge strane, ne podržava takve planove.

- Nije dobro što je planirano rušenje postojećih objekata - kaže Đurađ Jakšić (SRS).

- Lokacija koja daje toliku prepoznatljivost gradu i koja leži na tako vrednoj i specifičnoj lokaciji, mora biti definisana nečim do čega bismo došli otvaranjem neđunarodnog konkursa. Takav predlog nije usamljen, i društvo arhitekata je imalo gotovo istu sugestiju - kaže Aleksandar Bujić (Dosta je bilo).

Inače, svi objekti u Kineskoj četvrti će, po okončanju rekonstrukcije, u osnovi služiti za razne kulturne namene, ali i ugostiteljske.

Osim o ovome, na sednici je bilo reči i o preuređenju Univerzitetskog kompleksa.

- Svako ko pokuša da se približi studentskim domovima ili samim fakultetima, mora da primeti da tamo nema gde da se parkira. Dakle, sređuju se parking mesta - kaže.

Inače, na dnevnom redu sednice našli su se još i izveštaji o radu nekoliko javno - komunalnih preduzeća, kao i njihovi planovi za dalje poslovanje. Glasovima većine odbornika sve tačke su usvojene.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan