Kinezi počinju radove na mostu pre usvajanja GUP-a

Kinezi počinju radove na mostu pre usvajanja GUP-a

Udruženje građana "Dunavac"(Šodroš) najavilo je da će sutra (utorak) podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u gradu, kompanija i ustanova koje, kako navode, sprovode nezakonitu destrukciju priobalja leve i desne obale Dunava, kao pripremne radove za izgradnju novog mosta.

Udruženje građana "Dunavac" (Šodroš) najavilo krivične prijave zbog nezakonitosti u vezi sa izgradnjom novog mosta u Novom Sadu.

Prijave će biti podnete protiv odgovornih u gradu Novom Sadu, JVP Vode Vojvodine, kineske kompanije CRBC Serbia, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Fakulteta tehničkih nauka i Vodoprivrednog instituta "Jaroslav Černi".

Kako podsećaju u udruženju "Dunavac", oni su ranije podneli ustavnu žalbu i ustavnu inicijativu oslanjajući se na zaključak Vlade Srbije u kojem se navodi:

Završetkom Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad do 2030. godine stiču se preduslovi za izradu planskog dokumenta, zatim za rešavanje imovinsko – pravnih odnosa, kao i za izradu reostale pravno – tehničke dokumentacije (idejno rešenje, idejni projekat, projekat zagrađevinsku dozvolu i projekat za izvođenje.

Kao što je poznato, još nije usvojen GUP, pa je, kako navode u „Dunavcu“, nejasno na osnovu čega je osvanula tabla kineske firme CRBC kojom se označava početak radova sa sremske strane Dunava.

Gradonačelnik Miloš Vučević je još prošle godine sa kineskim partnerima predstavljao maketu novog mosta koji bi, sa novosadske strane, trebalo da krene sa Bulevara Evrope, pa preko Šodroša, čime bi se, kako navode ekolozi i građanski aktivisti, narušio kvalitet življenja stanara u blizini, ali i narušio jedinstveni bio – ekološki sistem na Dunavcu.

Daniela Stojković iz Udruženja "Dunavac" saopštila je da će osim krivičnih prijava, pokušati da prisustvuju sutrašnjoj sednici Komisije za planove i pitaju urbaniste na osnovu čega izvođač radova postavlja tablu i označava početak radova na mostu.

Prethodna sednica komisije je prekinuta pošto su građanski aktivisti zapalili dimne baklje u znak protesta što urbanisti redom odbacuju sve primedbe na plan koje su podneli kako građani, tako i arhitekte.

Oceni vest:
7
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Samo kažem jer vidim

  pre 198 dana i 7 sati

  Bolje neka se pakuju za kući. Brzo će ih pozvati Kina da se vrate.

  Oceni komentar:
  5
  4
 • Sava

  pre 197 dana i 22 sata

  U pravu si.Neki još uvek ne znaju da je Kina otkupila svetske zalihe žitarica za naredne 2,5 godine.Zašto bi to radili? Samo kod nas je želja ljudi da prodaju njivu i utrpaju se u stan kao sardine.

  Oceni komentar:
  3
  7
 • Podbarac

  pre 197 dana i 20 sati

  A avans vec placen izvodjacu i domacim podiizvodjacima! A lopata i kamen temeljac spremni! Zna se da se prvo sve plati, kao zapocne, onda se daju medjudozvole, pa se uradi projekat, a gradjevinska dozvola je vec u fijoci...

  Oceni komentar:
  3
  3