KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Opšte mere prevencije i dalje ostaju na snazi, čak i one "najbanalnije"

KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Opšte mere prevencije i dalje ostaju na snazi, čak i one "najbanalnije"

S obzirom na to da je virus korona i dalje prisutan u našoj populaciji, iako svi parametri pokazuju da slabi, insistiramo na tome da građani i dalje drže socijalnu distancu i koriste maske i rukavice u zatvorenom prostoru – poručila je danas na redovnoj konferenciji za štampu članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je iznela podatak da je, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dužina kontakta između dve osobe da bi se virus preneo 15 minuta, i upozorila na to da je dužina kontakta u pojedinim slučajevima bila i manja.

Prema njenim rečima, postoje mogućnosti da se vratimo normalnom životu, a da to bude bezbedno, i zbog toga opšte mere prevencije i dalje ostaju, čak i one najbanalnije, kao što je pranje ruku.

Kada je reč o zdravlju, kako je ponovila, ne sme i ne može biti kompromisa, tako da će i nakon ukidanja vanrednog stanja biti nastavljen aktivan epidemiološki nadzor.

Darija Kisić Tepavčević je navela da se očekuje dalji pad učestalost oboljevanja i smrtnosti, ka jednocifrenim brojevima.

Ona je, odgovarajući na pitanje kako će se postupati nakon otvaranja granica i da li će građanima za ulazak u zemlju biti potrebno testiranje kao dokaz da su negativni na virus korona, objasnila da se o tome još raspravlja i da na svetskom nivou i dalje ne postoji konsenzus o tome.

– Pojedinačne zemlje su počele da razmatraju donošenje određenih pravila, pa će i naša država ići u tom smeru – ukazala je Kisić Tepavčević i dodala da će se vršiti provera statusa kada je u pitanju virus kod svih koji ulaze u zemlju, s tim što se za sada ne zna da li će to biti preko potvrde iz države odakle dolaze, ili testiranjem kod nas.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan