KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Situacija povoljna, ne smemo izgubiti strpljenje

KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Situacija povoljna, ne smemo izgubiti strpljenje

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno povoljna u poređenju sa drugim zemljama regiona i Evrope.

Ipak, podsetila je da predstoji zimski period kad je sezona i drugih respiratornih infekcija.

Moramo da učinimo sve da zadržimo ovu povoljnu situaciju. Koliko će se javiti slučajeva, zavisi od nas. Najbolji primer je Kina gde već nekoliko desetina dana nemaju lokalnu transmisiju virusa. Ovaj epidemijski period je duži nego što se mislilo, mnogi su izgubili strpljenje, ali ne smemo da dozvolimo da se dozvoli zaraza i širenje infekcije – kazala je Kisić Tepavčević za RTS.

Ona je istakla da je najvažnije da li je bilo preminulih u poslednja 24 sata kao i koliki je broj osoba na respiratoru, sa najtežom kliničkom slikom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u petak da se u pet gradova povećava broj zaraženih – u Beogradu, Nišu, Kraljevu, Trsteniku i Vranju. Beograd je i dalje dominantan sa blizu 40 odsto svih registrovanih slučajeva, pa je pojačana pripravnost.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić naglasio je za RTS da, usred lepog vremena, preovlađuje utisak da je Kovid-19 prevaziđen i da je sa njim završeno, ali da nije tako.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan