KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Testiranje na korona virus 72 sata pre leta

KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Testiranje na korona virus 72 sata pre leta

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević kazala je jutros da bi jedna od mera preporuke pod kojim uslovima će se odvijati avio-saobraćaj, mogla da bude da putnik bude testiran na prisustvo virusa u poslednja 72 sata, pogotovo za poslovna putovanja i dolaske u Srbiju.

– To je jedna od mera koja će, vrlo je moguće, biti na snazi. Naravno, uz sve one koje smo dosad primenjivali s početka u međunarodnom saobraćaju – istakla je Kisić Tepavčević za RTS, povodom otvaranja aerodroma i mogućih avio letova od 18. maja.

Ona je ukazala da fluktuacija ljudi u međunarodnom saobraćaju potencijalno donosi rizik, ali da postoje još tri nedelje do tog perioda, do kada će biti donete definitivne preporuke, preneo je Tanjug.

Kad je reč o gradskom javnom prevozu, koji će početi sa radom 4. maja u Novom Sadu i Kragujevcu, a 8. maja u Beogradu i Nišu, takođe će biti tačno napisane preporuke, kojih će se građani morati pridržavati.

– Na primer, ulaziće se na jedna vrata, obavezno sa maskom, a oni koji ne budu imali masku, na ulazu će moći da je uzmu. Zatim, mora da se poštuje bezbedna razdaljina. Jedan i po metar do dva je bezbedno, ali ako se koriste maske može se dozvoliti i nešto gušći smeštaj ljudi. A neće se koristiti veštačka klimatizacija – navela je Kisić Tepavčević za RTS.

Kada su u pitanju tržni centri, koji se takođe otvaraju 8. maja, ona je rekla da će biti obavezno nošenje maski, držanje bezbedne distance, nekorišćenje centralne klimatizacije... što će, dodaje, biti svojevrsni standard u svim zatvorenim prostorima.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan