Klinički centar Vojvodine se vraća u stari režim rada uz pojačane mere opreza

Klinički centar Vojvodine se vraća u stari režim rada uz pojačane mere opreza

Poslednjih dana, u Vojvodini su registrovani samo sporadični slučajevi novoobolelih od Kovida-19, a sve je veći broj onih koji su otpušteni na kućno lečenje. Klinički centar Vojvodine, čiji kapaciteti su u protekla dva meseca bili u funkciji Kovid pozitivnih bolesnika, polako se vraća u stari režim rada.

Prazan prilaz Specijalističkoj Poliklinici Kliničkog centra Vojvodine, nedeljama je bio dominantan prizor. Ovih dana kamere beleže drugačiju sliku, a iz te zdravstvene ustanove stižu najave o nastavku rada u punom kapacitetu.

Naša ambulantna služba je počela tokom prošle nedelje sa radom, ali s obzirom na ove zahteve koje imamo, u skladu sa epidemiološkom situacijom taj rad je malo reorganizovan – kaže Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine.

Nova pravila

A ta reorganizacija pacijentima znači da će ubuduće morati da imaju zakazane termine kod lekara. Ulazak u zgradu biće kontrolisan, što znači da niko neće biti pušten bez prethodne dezinfekcije ruku i izmerene temperature. Nova pravila i u čekaonicama. Crveni markeri na klupama, sa propisanom distancom, broj ljudi je ograničen. Promenjen je i dosadašnji režim rada za lekare i medicinsko osoblje.

Mi smo u Specijalističkoj Poliklinici organizovali rad u dve smene tako da se tokom prepodneva i tokom popodneva odvija rad u Specijalističkoj Poliklinici – objašnjava Stokić.

Zbog najave da će se intenzivirati internističko-hirurške i dijagnostičke metode i radiolozi su gotovo danonoćno angažovani, tako da se snimanja magnetnom rezonancom zakazuju i za vikend. Iako je statistika ohrabrujuća iz Kliničkog centra Vojvodine i dalje apeluju na maksimalan oprez i umereni optimizam, kako se postignuti rezultati ne bi pogoršali.

To znači: maska, maska, maska. Rukavice, rukavice, rukavice. I svakako dezinfekcija ruku, jer na taj način ćemo doprineti da što brže izgubimo ovu definiciju masovne zarazne bolesti i da se vratimo normalnim tokovima života – naglašava Stokić.

Normalnim aktivnostima uskoro bi trebalo da se vrate i pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, a kojih je u Privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu 21. Uz desetoro hospitalizovanih na Klinici za infektivne bolesti i sa 22-oje umrlih, Vojvodina se svrstala u red evropskih regija sa najmanje preminulih u borbi protiv Kovida-19.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan