Ko je kumovao nazivu "Srpska Atina"?

Ko je kumovao nazivu "Srpska Atina"?

Još je Vuk Karadžić 1817. godine rekao o Novom Sadu da je “najveće Srpsko opščenstvo u svijetu”, znajući da su u to vreme većinu stanovništva činili Srbi, a imali su i najveći broj učenih ljudi. Sa punim pravom se pričalo da je da je ovaj grad “otečenstvo učenih Srbalja”. U ono vreme krem Srpskog kulturnog miljea se iz Budima, Pešte i Sentandreje pomera na jug, a zadržava se oko polovine XIX veka u Novom Sadu i to na duže vreme i upravo tada on dobija naziv “Srpska Atina”.

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

Novi Sad je ne samo kulturno, nego i političko središte celog Srpstva, a najznačajniji je bio narodni pokret, koji je predvodio dr. Svetozar Miletić. Njegov list “Zastava” imao je jak uticaj na javno mnenje ne samo među Srbima u Ugarskoj, već i u svim srpskim zemljama. Matica srpska, koja se 1864. godine preselila iz Pešte u Novi Sad, bila je u pravom smislu matica za prosvetiteljski i kulturni preporod.

Često se pitamo kada je i ko prvi put upetrebio taj naziv “Srpska Atina”.

Bilo je više različitih tumačenja, ali se svi istoričari uglavnom oslanjaju na nalaz Ljubomira Lotića, književnika i dugogodišnjeg službenika Matice srpske. On kaže da je tragao za poreklom ovog imena i razgovarao sa mnogim starim novosađanima i došao je do profesora novosadske gimnazije i funkcionera Matice srpske Milana A. Jovanovića - Babe.

Stari profesor je govorio da je “kum” simboličnog naziva Novog Sada bio Novosađanin Stevan Jelinić Ćebende.

Kao vatreni pristalica Miletića i narodnjaka, on je često sedeo u kafanama sa vođom srpskog narodnog pokreta i navodno je u jednom razgovoru, dok se govorilo o Novom Sadu, dok je gradonačelnik bio Miletić, uporedio je Novi Sad sa Atinom.

Koliko se zna, Jelinić je bio zanatlija, mesar po struci, a u knjizi Matičinih članova navodi se kao “arendator”.

Ostaje dilema da li se taj naziv koristio i pominjao pre njega, ali do danas poznatim izvorima, imena ovom gradu su dali Marija Terezija i Stevan Jelinić Ćebenda, koji su takoreći i kumovi Novom Sadu.

Oceni vest:
8
52

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Veljko

  pre 2986 dana i 7 sati

  "Ostaje dilema da li se taj naziv koristio i pominjao pre njega, ali do danas poznatim izvorima..."
  Lepo bi bilo da nas autor, kad već spominje "poznate izvore", uputi koji su da i mi koji se bavimo istorijom možemo to da pročitamo.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Mila Beck

  pre 2728 dana i 17 sati

  Ako su naši stari bili u stanju da kamem po kamen presele kulturni i storijski spomenik (npr. crkvu Sv. Marka) kad se "našla na putu" plana novih ulica, zar to nismo mogli i mi. Zar je rušenje istorije jedinini način stvaranja novog. I koliko je to vredno ako time gubimo identitet?

  Oceni komentar:
  1
  2