Ko su turisti u Novom Sadu, šta u njemu rade, a šta Novi Sad radi za turiste

Ko su turisti u Novom Sadu, šta u njemu rade, a šta Novi Sad radi za turiste

Azerbejdžanci, Arapi, Korejci i Tajlanđani su, osim redovnih Nemaca, Turaka, Engleza i turista iz severnih delova Evrope, posetili Novi Sad u prva četiri meseca ove godine.

U Novom Sadu je tokom zime i ranog proleća boravilo blizu 44.000 turista, što je petina više u odnosu na isti period prošle godine. Zabeleženo je 93.213 noćenja – mahom stranaca, što je za 50 odsto više nego prošle godine tokom zime i proleća.
 
Broj turista koji posećuju Novi Sad je svake godine sve veći, ali je njihovo zadržavanje kratko, jer je Novi Sad njihova prolazna destinacija na putu ka većim gradovima. Tako smo prethodnih meseci bili domaćini turistima iz egzotičnijih krajeva, ali ne možemo beležiti veću ekonomsku korist od njihove kratkotrajne posete. Kako kažu stručnjaci, Novi Sad turiste zadržava svega nekoliko dana, njihovi aranžmani su mahom unapred plaćeni, a destinacije koje kod nas obilaze najčešće su salaši, centar grada i neke od manifestacija u toku.
 
Novi Sad se nalazi na popularnoj Eurovelo 6 biciklističkoj ruti, a u biciklističku infrastrukturu je uložio nula dinara. Takođe je i domaćin Egzit festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja godinama čeka da se neko bavi njenom obnovom (naročito podgrađem). To smatra predsednik Udruženja turističkih vodiča Novog Sada Radivoj Novakov, koji dodaje da Grad ne ulaže i ne koristi baš sve svoje turističke kapacitete.
 
- Sada su popularne balkanske ture, ali mi smo samo usputna stanica tim turistima i naša privreda tu ima malo ili ništa koristi. Recimo, prošle godine je bio kraktotrajni 'bum' turista iz Izraela, ove godine iz Japana i Kine. Potencijali postoje i ne treba puno novca uložiti u razvoj turizma u gradu, ali je potrebna dobra volja i impementacija onog što je provereno u nekim razvijenim turističkim destinacijama - te volje deklarativno ima, ali se izgubi u procesu realizacije - objašnjava Novakov.
 
Postoje sasvim jasni potezi koji mogu da se naprave da bi Novi Sad bio bolji prijatelj turistima. Za početak, kaže Novakov, trebalo bi naučiti komunalnog policajca koji dežura kod Srpskog narodnog pozorišta da ne bi trebalo da zaustavlja i 15 minuta zadržava turističku turu koja se parkirala da bi napustila autobus. Takođe, trebalo bi više uložiti u poteze poput rekonstrukcije lokalnog puta na Ribarcu, koja je konačno počela.
 
Na unapređenju turističke ponude grada i pružanju pomoći turistima radi Turistička organizacija Novog Sada. U ovoj organizaciji ponosni su na činjenicu da je Novi Sad nominovan za sedmu najbolju evropsku destinaciju glasovima turista na sajtu European Best Destinations, kao i da svake godine beleži porast broja turista. Međutim, Novi Sad je, kaže Tihana Putin iz TONS, “city break” destinacija u kojoj se retko koji turista zadržava duže od vikenda, ali je njihov priliv stalan.
 
"Ne može se reći da postoji klasična sezona. Početkom septembra počinju pripreme za sajmove, a sledi doček Nove godine na Trgu slobode koji svakako privuče turiste, kakav god da je muzički program. Bitno nam je da se stalno nešto dešava, iako se ne iskoristi sve od naših kapaciteta. Mi ne možemo da pričamo o broju noćenja koje ostvaruje, na primer, Paralija, jer se tamo ide na 7-15 dana, ali te destinacije preko godine ne mogu ni da sanjaju o 'city break'-u kakav imamo mi", objašnjava Putin.
 
Ona navodi da turisti uglavnom iz ekonomski razvijenih zemalja imaju šta da vide u Novom Sadu – kongresni turizam u razvoju, gastro-ture, manifestacije, jeftine butike, uređen Kej, trim i staze za treniranje, vodni turizam, Frušku goru, salaše, vinske i manastirske ture – pa i naše pijace.
 
Gde se još nismo pokazali?
 
Odličan primer kako je jedan grad iskoristio svoj položaj je mađarski Mošonmađarovar. Ovaj grad ušao je u Ginisovu krigu rekorda s najvećim brojem stomatoloških ordinacija po broju stanovnika. Razlog je, kaže predsednik udruženja turističkih vodiča Radivoj Novakov, blizina austrijskom Beču, iz kojeg građani u ogromnom broju dolaze u  Mošonmađarovar da obave stomatološke zahvate znatno jeftinije nego u prestonici Austrije. Naš najveći turistički potencijal je Petrovaradinska tvrđava, za koji Radivoj Novakov kaže da je zapostavljena.
 
- Domaćinskim gazdovanjem bi se Tvrđava potpuno probudila, ali bi pomoglo i ono što je u planu – osnivanje javnog preduzeća koji bi sve držalo pod konac. Ja sam ubeđen da bi Tvrđava mogla da se održava i obnavlja, a ona je jedan od brojnih takvih primera. Ima teorija da je Petrovaradinska tvrđava do sada najveća investicija na ovim prostorima, neiskorišćeno blago i šteta je da podgrađe propada. Ima lepih inicijativa - pozdravljam da prihod od prodatih ulaznica za jedan dan ide u obnovu, ali tim tempom će nam trebati 50 godina da dođemo do nekih rezultata. Treba nam brže rešenje - smatra on.
 
Inače, drastične razlike u cenama zdravstvenih usluga dovode sve više stranaca u Novi Sad. Oni sa prevozom, smeštajem i ostalim troškovima, prolaze nekoliko puta jeftinije kod nas nego da su se lečili u svojoj zemlji.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan