Koja su pravila kućnog reda u Novom Sadu i kome se žaliti

Koja su pravila kućnog reda u Novom Sadu i kome se žaliti

Nema ko ne pobesni kada ga ranom zorom, što radnim danima što vikendom, probudi zvuk burgije, bušilice, macole... ili kada majstori do duboko u noć lupaju u stanu kod komšije. Ali kada saznate od koliko sati mogu već da počnu da prave buku, bićete im zahvalni ako s tim sačekaju do 7 sati!

Tako, primera radi, u Novom Sadu majstori radnim danima mogu da, držeći se kućnog reda, posao počnu već u 5 sati, u Beogradu od 6, dok u Subotici i Nišu moraju da sačekaju 7 sati.

Kakav je kućni red u Novom Sadu

Period dnevnog odmora u Novom Sadu, kada je zabranjeno dizati bilo kakvu buku (vikanjem, trčanjem, skaknjem, igranjem loptom...), određen je od 16 do 18 časova radnim danima i vikendom, noćni odmor je radnim danima od 23 do 5 časova ujutro, dok je vikendom od 23 do 7 sati.

I pri obavljanju spoljašnjih aktivnosti, kao što je košenje trave, mora se poštovati vreme odmora. Kućne žurke i slavlja i dalje mogu da traju i u vreme odmora, ukoliko se na vidnom mestu u zgradi postavi obaveštenje, ali ni tada ne mogu trajati duže od sat po ponoći.

 

Kome se žaliti

Prva adresa na koju se mogu obratiti Novosađani, ako neko od komšija krši gradsku Odluku o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim jedinicama, jeste upravnik zgrade, a potom sledi inspekcijski nadzor ukoliko on ne može da reši probleme stanara.

Ako se kršenje kućnog reda nastavi, stanari zovu Građevinsku ili Komunalnu inspekciju. Tim inspektorima upravnik zgrade je dužan da pruži sva potrebna obaveštenja o ponašanju stanara i slučajevima kršenja kućnog reda.

Od kazni, novčana kazna za pravljenje buke u vreme odmora iznosi 10.000 dinara za prekršioca. U tom iznosu su i kazne za neodgovarajuće izvođenje radova za potrebe stanara, nezaključavanje ulaza, neprijavljivanje stanara, za škrabanje po zidovima i slično. Ukoliko je stanar pravno lice, iznos tih kazni penje se na 50.000 dinara, odgovorno lice u tom pravnom licu plaća 10.000, a preduzetnik 30.000.

Oceni vest:
6
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan