Koje nas promene čekaju u 2020. godini?

Koje nas promene čekaju u 2020. godini?

Prvog dana 2020. godine stupaju na snagu novi zakoni, počinju da važe neka nova pravila.


Skuplja TV pretplata

Na računima za struju od 1. januara biće uvećan obavezan iznos za TV pretplatu, sa 220 na 255 dinara.


Skuplja vozačka dozvola 

Polaganje za vozačku dozvolu za B kategoriju u novosadskim auto-školama biće skuplje za 8.000 dinara, dok u većini ostalih gradova cene se neće menjati. Od 1. januara polaganje u Novom Sadu uz prijavu ispita, lekarsko uverenje, te polaganje prve pomoći, stajaće buduće vozače oko 95.000 dinara ili nešto više od 800 evra.

Skuplje cigarete

Cigarete bi trebalo da poskupe 10 dinara po paklici, zbog povećanja akciza.


Penzije – promena obračuna i stroži uslovi za penzionisanje

"Švajcarska formula" obračuna usklađivanja penzija biće primenjivana od 1. januara 2020. godine. Nadležna ministarstva su predložila, a poslanici u parlamentu prihvatili, da penzije ubuduće rastu za procenat koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena, i polovine procenta rasta zarada bez poreza i doprinosa. 

Uslovi za penzionisanje se menjaju. Žene će u 2020. godini za ostvarivanje prava na starosnu penziju morati da napune 63 godine života. Za odlazak u prevremenu penziju, novi uslovi su 39 godina staža i 57 godina i osam meseci života za žene, i 40 godina staža sa 58 godina i četiri meseca života za muškarce, prenosi RTS.


Nova pravila za paušalce 

Od prvog dana Nove godine paušalne preduzetnike očekuju nova pravila. Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana ukinute su grupe paušalaca i proširen je spisak onih koji mogu da postanu paušalci. Od 15. januara će poreska rešenja dobijati unapred, elektronski, pa će tako znati koliki im je porez za celu godinu. Za pojedine biće i dodatnih olakšica.

Novina je i to da će od januara paušalno moći da se oporezuju i auto-mehaničari, auto-limari i računovođe. Način oporezivanja menja se za 14 delatnosti među kojima su taksisti, programeri, arhitekte, umetnici. Njima će se porez obračunavati po republičkom proseku.


Izmene Zakona o izvršenju i legalizacija

Ukoliko ste dužnik i strepite od prinudne naplate, imajte u vidu da 1. januara stupaju na snagu izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Promenjeno je više od pola "zakona o izvršiteljima", za koji se tvrdi da je sada povoljniji za dužnike.

Od 1. januara 2020. godine uvodi se postupak dobrovoljnog namirenja novčanih potraživanja pred javnim izvršiteljem. Suština je u tome da dužnik postigne sporazum sa poveriocem, uz posredovanje javnog izvršitelja, ali bez ulaženja u izvršni postupak i uz znatno manje troškove. Inicijativa mora da potekne od poverioca, a rok za sprovođenje ovog postupka je ograničen na 60 dana.

Od danas je počela i primena novih odredbi Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), prema kojima dužnik, vlasnik nepokretnosti više neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Od 1. januara 2020. godine legalizaciju će sprovoditi opštine kojima će praktično biti upućeno, tačnije vraćeno oko 190.000 predmeta.

Na koji način se menjaju se pravila za naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada, koja pravila uvodi Nemačka u vezi sa zapošljavanju radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije detaljnije pročitajte na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
6
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bojana

  pre 1125 dana i 23 sata

  Sto se tice izvrsenja na od izvrsitelja to znaci ako kasnim sa uplatom kod izvrsitelja oni znaci nece moci da mi oduzmu stan.?A sto se tice izvrsenja preko plate sta ce sa tim biti.Jer ja dug za informatiku imam 42000.A povrsina stana mi je 24 metara kvadratnih.

  Oceni komentar:
  0
  1