Koje olakšice na šalterima donosi novi zakon o izdavanju dokumenata

Koje olakšice na šalterima donosi novi zakon o izdavanju dokumenata

Legendarna šalterska radnica "Mica ubica" i njena poruka FT1P (fali ti jedan papir) konačno odlaze na smetlište birokratske istorije.

Naime, od danas državna uprava neće smeti da prilikom izdavanja dokumenata od građana traži podatke koje već ima u službenim evidencijama.

Uprava od građana praktično više neće smeti da traži izvod iz matične knjige rođenih i venčanih, ali ni državljanstvo i dokaz o prebivalištu. Službenici će iz svih baza morati da „izvlače“ i podatke o porezu, o tome da je dete redovan učenik, kao i ugovore o kupovini ili zakupu nepokretnosti.

Na ovaj način građani bi trebalo da uštede vreme, ali i novac. Ipak, i dalje ćemo morati da prilažemo podatke o zaradi, zaposlenju i uverenja o zdravstvenom stanju jer njih nema u službenoj evidenciji.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički kaže da građani zahvaljujući Zakonu o opštem upravnom postupku "više neće trošiti đonove obilazeći šaltere, jer oni nisu tu radi države, a pogotovo ne da budu njeni kuriri“.

- Država je tu radi građana i reč je o jednom partnerstvu, da se bolje komunicira i radi. Zakon donosi promenu načina rada i primer koji to pokazuje je to što će uprava sada morati da objavljuje i čini vidljivim svako svoje postupanje sa građanima, kako bi oni mogli da provere da li se prema njima postupilo kao prema drugima - kaže Udovički.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan